Έρχονται ριζικές αλλαγές στις δίκες για την ενδοικογενειακή βία

Καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στο δικαστήριο σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τις γυναίκες, που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας!

Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του iEidiseis, μετά την νέα υπόθεση δολοφονίας με θύμα τη 40χρονη στο Μενίδι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αλλάζει το νόμο και ετοιμάζει διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία στο δικαστήριο της γυναίκας, που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά θα μπορεί να διαβάζεται στο δικαστήριο η κατάθεσή της.

Το γεγονός ότι, το Moνομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου επρόκειτο να δικαστεί ο 50χρονος, για ενδοοικογενειακή βία, τον άφησε ελεύθερο από τις 8 Μαΐου, προκειμένου να κληθεί εκ νέου η 40χρονη, για να καταθέσει στο δικαστήριο, θεωρήθηκε καταλυτικό για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον Άρειο Πάγο συζητείται το ενδεχόμενο πειθαρχικής διερεύνησης σε βάρος του δικαστή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, που άφησε ελεύθερο τον 50χρονο δράστη, ενώ υπήρχε δυνατότητα τριήμερης κράτησης μέχρι τη δίκη, αντί να του δοθεί αναβολή 9 ημερών, οπότε εκ του νόμου ήταν υποχρεωτική η άρση της κράτησής του.

Όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, εάν είχε δοθεί 3μερη αναβολή στη δίκη του 50χρονου, θα έπρεπε να έχει κρατηθεί, καθώς υπήρχε κακό προηγούμενο του δράστη, αφού είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία τόσο το 2013 όσο και το 2022, όπως φαινόταν στον φάκελο που τον συνόδευε.

Η αιτιολογία, που δόθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι, δεν υπήρχε δυνατότητα εντός τριημέρου να κλητευθεί η 40χρονη, για να προσέλθει στο δικαστήριο και να καταθέσει, ήταν ο λόγος, που ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να μην είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να διαβάζεται η κατάθεσή τους.