ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Δεδομένη θεωρούν οι πρατηριούχοι τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου στο 1.5 ευρώ, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να διευκολύνει τους καταναλωτές

Δεδομένη με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται η εκκίνηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1.5 ευρώ ανά λίτρο στην Κρήτη.

Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή ή κάποια επιδότηση στην αντλία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν πρόκειται να πέσει χαμηλότερα από το 1.5 ευρώ ανά λίτρο, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να τονίζουν πως οι τιμές προφανώς θα ανέβουν ακόμα περισσότερο, με βάση τις κινήσεις της Διεθνούς αγοράς.

Εκπρόσωποι του κλάδου τοπικά, αλλά και πανελλαδικά έχουν ήδη συναντηθεί με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του έχουν επισημάνει το πρόβλημα, ζητώντας του να προχωρήσει σε ρυθμίσεις επιδότησης στην αντλία, όπως συνέβη αντίστοιχα πέρυσι. Οι απαντήσεις ωστόσο που έλαβαν οι επιχειρηματίες ήταν αρνητικές, με τον αρμόδιο Υφυπουργό να τους εξηγεί πως τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει κάποια πρόθεση για επιδότηση στο πετρέλαιο, με τη μορφή επιδότησης στην αντλία.

   Ο Λυκούργος Σαμόλης
Ο Λυκούργος Σαμόλης

«Αν δεν υπάρξει κάποια πίεση ή αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το Υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε επιδότηση στην αντλία, όπως προέκυψε από τη συνάντηση μας» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης και προσθέτει:  «Διαπιστώσαμε πως η προσέγγιση του Υπουργείου φέτος είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την προσέγγιση του Υπουργείου πέρυσι. Ελπίζουμε πως θα υπάρξει κάποια λύση έστω και την τελευταία στιγμή, διότι η ζημιά θα είναι τριπλή. Από τη μία πλευρά οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν πετρέλαιο. Από την άλλη εμείς δεν θα πουλήσουμε και κατά συνέπεια και η κυβέρνηση θα χάσει έσοδα από τους φόρους. Οπότε το κακό είναι για όλους. Δεν είναι μόνο για τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, οι πρατηριούχοι, ευτυχώς τη θερινή περίοδο έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν κάπως το αρνητικό κλίμα της αγοράς, κυρίως εξαιτίας του τουρισμού. Όπως εξηγεί, οι ανάγκες για μετακινήσεις σε ξενοδοχεία εργαζόμενων, σε συνδυασμό με τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων από επισκέπτες, έχουν δώσει μια σχετική ανάσα στον κλάδο.

«Οι ισορροπίες όμως είναι αρκετά εύθραυστες, με δεδομένο ότι όλες οι τιμές στα καύσιμα είναι πολύ υψηλές» σχολιάζει ο κ. Σαμόλης, δηλώνοντας ότι οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο εκτός από το να συγκρατούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα κέρδη τους, κάτι όμως που ήδη κάνουν όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.