Επιστρέφει… δυναμικά ο Θεοδωρικάκος

Με αναβαθμισμένο ρόλο μετά από οκτώ μήνες σε «πολιτική καραντίνα» επιστρέφει δριμύτερος στην κυβέρνηση ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο νέος πλέον υπουργός αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας. Πριν από οκτώ μήνες πάντως, ο ανασχηματισμός του πρωθυπουργού είχε θεωρηθεί ότι γίνεται μόνο για να βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε αυτούς του οκτώ μήνες ωστόσο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατάφερε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και επιστρέφει σε ένα κυβερνητικό πόστο το οποίο σχετίζεται με τον τομέα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα εξόδου Θεοδωρικάκου από τον προηγούμενο ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας ότι «η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με τη διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

Ως νέος υπουργός τώρα και πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας ο Τάκης Θεοδωρικάκος καλείται να κερδίσει το στοίχημα που οι προκάτοχοι του δεν κατάφεραν, αλλά και να επιτύχει συναινέσεις ευρείες με την αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολό της και μάλιστα ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναφέρεται στα πολιτικά χαρακτηριστικά του Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος αποτελεί μεταγραφή της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς, έχοντας μάλιστα ρίζες στο ΚΚΕ ως πρώην γραμματέας της ΚΝΕ στα τέλη της δεκαετίας του 80 και των αρχών της δεκαετίας του 90.

Είναι σαφές ότι τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» του Τάκη Θεοδωρικάκου είναι διαφορετικά από του προκατόχου του, παρά το γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από τον κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το προηγούμενο διάστημα ο ρόλος της αστυνομίας και τα φαινόμενα κρατικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας ήταν πάμπολλα και πολλές φορές αποτέλεσαν κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση και πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αυτά και πολλά ακόμα καλείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος να διαχειριστεί και μένει να φανεί αν η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου μπορεί να εγγυηθεί το «νόμος και τάξη» που σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση.