«Επιστήμη για όλους» με απλά υλικά!

Μία… τρομερή Κρητικιά γιαγιά, αφού έχει δημιουργήσει μοσχοβολιστά καλτσούνια, «μαγειρεύει» και… φυσική μαζί με το εγγονάκι της. Αυτή την εικόνα θα ήθελε να δει σε σπίτια της Κρήτης η φυσικός στη Σχολή Χιλλ, κ. Τίνα Νάντσου, η οποία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ξεκινά το μάθημα « Επιστήμη για όλους». Πρόκειται για τη σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά, το δεύτερο του νέου κύκλου μαθημάτων Εύρηκα-Εύρηκα του Mathesis.

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στη γνώση και είναι σπουδαίο αυτό που κάνει στην Κρήτη ο υπέροχος κ. Στέφανος Τραχανάς για όλη την Ελλάδα», αναφέρει στην «Π» η κ. Νάντσου.

«Πιστεύω ότι χάνουμε μυαλά με το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε. Σήμερα υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, τα οποία ποτέ δεν ανακάλυψαν την κλίση τους γιατί πήρανε μόνο ένα στεγνό βιβλίο με εξισώσεις» τονίζει στην «Π» η κ. Τ. Νάντσου

Το συγκεκριμένο μάθημα μπορεί να το παρακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και κάποιος που δεν έχει καθόλου γνώσεις φυσικής, αρκεί να την αγαπούν. Απευθύνεται και σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να «κλέψουν» ιδέες και για το μάθημά τους.

Η κ. Νάντσου προσπαθεί εδώ και χρόνια να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στη φυσική, «θεωρώ ότι η φυσική είναι πραγματικά μαγική και είναι πολύ κρίμα κάποιος να μην έχει πάρει αυτή τη γεύση επειδή δεν έχει κάνει ποτέ του πειράματα. Πολύς κόσμος τρομάζει με τη φυσική, νομίζει ότι είναι πολύ δύσκολη γιατί την έχει συνδυάσει με τα μαθηματικά γιατί διδάσκεται στην Ελλάδα μέσω των μαθηματικών, μέσω εξισώσεων αλλά η φυσική είναι το πείραμα. Αν δεν περάσεις μέσα από το πείραμα δεν μπορείς να περάσεις στη δύσκολη φυσική με τις εξισώσεις, δεν μπορείς να την καταλάβεις. Η φυσική έχει μαθηματικοποιηθεί στη χώρα μας γιατί είναι το εύκολο, το εργαστήρι είναι δύσκολο», εξηγεί.

Η πρόταση του Mathesis είναι ότι όλοι μπορούν να κάνουν πειράματα, στο σπίτι, στον δρόμο, με το κινητό τους, στο γραφείο τους, στο μπαρ, με απλά αντικείμενα, όπως ποτήρια, κουτάλια και φακό, έτσι έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τους νόμους της φύσης. Παράλληλα, παρουσιάζονται και πιο σύνθετα πειράματα σύγχρονης φυσικής, στα οποία μετέχει η κ. Όλγα Μιχαλοπούλου από το Perimeter Institute του Καναδά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας.

Πειράματα για γιαγιάδες και παππούδες

Η κ. Νάντσου έχει στο μυαλό της την εικόνα μία γιαγιά και ένας παππούς να παρακολουθούν το μάθημα για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στα εγγόνια τους.

Ο πατέρας της ίδιας είχε περάσει πρώτα στο Τμήμα Φυσικής και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός. Θυμάται ότι πάντα έκανε μαζί της κατασκευές ενώ έχει την εικόνα με του παππού να κάθεται με τα ανίψια της και να τους δείχνει πράγματα.

Θα ήθελε κάτι αντίστοιχο να γίνει και με τα πειράματα που παρουσιάζει και, μάλιστα, αναφέρει πως «θα ήταν  θαυμάσιο να μας στείλει κανείς και φωτογραφίες από το παιχνίδι που θα κάνουν στο σπίτι τους. Θα θέλαμε να δούμε μια κουζίνα από ένα σπίτι της Κρήτης, όπου η φοβερή Κρητικιά γιαγιά αφού έχει φτιάξει τα καλτσούνια της , «μαγειρεύει» και… φυσική. θα ήταν καταπληκτικό να το ζήσουμε αυτό», αναφέρει η κ. Νάντσου.

Τονίζει πως «τα πειράματα ανήκουν σε όλους, είναι απολύτως ασφαλή και το στοίχημα του Mathesis είναι να περάσουν σε όλα τα σχολεία, αφού με απλό τρόπο και με πάρα πολύ φτηνά υλικά μπορείς να κρατήσεις ένα παιδί για ώρες».

Πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να φτιάξει έλικες, με ένα χαρτί ή χαρτοπετσέτα να φτιάξει αλεξίπτωτα. «Θα είναι σπουδαίο να βγουν όλα τα παιδιά της Κρήτης με αλεξίπτωτα στα χέρια. Έτσι μπορεί να βγάλεις τον επόμενο πιλότο ή κατασκευαστή αεροπλάνων», αναφέρει. Η κ. Νάντσου θεωρεί πως ορισμένα παιδιά, επειδή δεν έχουν κάνει ποτέ ένα πείραμα και δεν έχουν νιώσει αυτή τη χαρά, δεν επιλέγουν τέτοια μονοπάτια.

«Πιστεύω ότι χάνουμε μυαλά με το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε. Σήμερα υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, τα οποία ποτέ δεν ανακάλυψαν την κλίση τους γιατί πήρανε μόνο ένα στεγνό βιβλίο με εξισώσεις, το οποίο δυστυχώς γίνεται πολύ βαρετά το μάθημα με δυσνόητες έννοιες», τονίζει.

Σημειώνεται πως τα πειράματα του Mathesis ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 και οι εγγραφές στο διαδικτυακό εργαστήριο έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται στο mathesis.cup.gr!

Το μάθημα “Επιστήμη για όλους. Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά” δημιουργήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η φυσική για όλους…

Η Τίνα Νάντσου είναι φυσικός και εργάζεται στη Σχολή Χιλλ. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετέχει στην ομάδα εκπαίδευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι συνεργάτιδα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Είχε την παιδαγωγική επιμέλεια του προγράμματος Playing with Protons και έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια. Στο παρελθόν υπήρξε σεναριογράφος και είχε την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίαση της εκπαιδευτικής εκπομπής «Εφευρέτες Άμεσης Δράσης» της ΝΕΤ. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας και στην Huffington post. ‘Έχει συνεργαστεί με την βιβλιοθήκη της Βέροιας και ήταν ειδική εμψυχώτρια στο Future Library του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχει συνεργαστεί με το τμήμα εκπαίδευσης της WWF Ελλάς. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά» με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών στην εκπαίδευση. Το ιστολόγιο έχει μεγάλη απήχηση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και έχει προταθεί ως χρήσιμος σύνδεσμος από το ΥΠΕΠΘ και το CERN. Info: [email protected] / 2810-391048