Από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μόντι στην Ινδία
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μόντι στην Ινδία

«Η ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης της Ινδίας με την Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο, κι αυτό θα το εφαρμόσω στον έσχατο βαθμό για τη χώρα μου» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ινδία και συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

«Η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, για την Ινδία. Είμαστε το φυσικό σας κατώφλι για την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο. Καταδεικνύετε το πώς η δημοκρατία μπορεί να δώσει ισχυρότατη ανάπτυξη. Πώς η ανάπτυξη οδηγεί σε ευημερία και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Το πιο σημαντικό είναι το δικαίωμα των ανθρώπων να καθορίσουν μόνοι το μέλλον τους μέσα από ελεύθερες εκλογές. Όλες οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν απρόκλητους κινδύνους, όμως το 2024 θα είναι το έτος δημοκρατίας και όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τις εντάσεις.

Σήμερα, η Ινδία είναι μια ισχυρότατη δύναμη, ένας ισχυρότατος σύμμαχος και βρίσκεται στην καρδιά των G20.

Πολύ σημαντική η πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά έχουμε πολλά να επιτύχουμε ακόμα. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμοιβαία ευκαιρία, και η Ελλάδα, δεδομένης της εγγύτητάς της, μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ανατολή και τη Δύση, για την Ινδία.

Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα ήταν ένα σταυροδρόμι. Σήμερα, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων και αναζητούμε νέους διάδρομους. Αρκεί κανείς να δει τον χάρτη και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί το φυσικό κατώφλι της Ινδίας για την Ευρώπη.

Στη Γάζα δεν θα πρέπει να πάψουμε να εργαζόμαστε άοκνα προκειμένου να πετύχουμε την ειρήνη.

Βλέπω ομοιότητες ανάμεσα στις δύο χώρες. Μεταρρυθμίσεις και καινοτομία οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Αγκαλιάζουμε την ψηφιακή μετανάστευση. Μοχλεύσατε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών σας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές βοηθούν στη δημιουργία όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας.

Τα πάντα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Μια διαφορετική προσέγγιση προς τη μετανάστευση και την ασφάλεια και, βεβαίως, Παιδεία, Υγεία και οι αντίστοιχες επενδύσεις. Όλα αυτά μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα μου έχει δει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους σε ποσοστό ΑΕΠ και πήρε την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα τού σήμερα όχι μόνο θέλει να συμμετέχει σε τέτοιες συνεργασίες, αλλά μπορεί να είναι το κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη.

Η Ινδία, ας μην ξεχνάμε, είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη οικονομία ανά τον κόσμο και η Ελλάδα όσον αφορά την Ευρώπη. Επενδύσεις στον τομέα των logistics. Η Ινδία ήδη επενδύει σε υποδομές στην Ελλάδα, όπως γίνεται με το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η Ελλάδα εξαπλώνεται όσο ποτέ άλλοτε. Η Ινδία είναι ηγετική δημοκρατία.

Το φετινό έτος μάς βρίσκει να έχουμε σύρραξη στη Μέση Ανατολή και για 2η χρονιά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου συνέβη το αδιανόητο, αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται ακόμη. Η Ουκρανία είναι πολύ περισσότερα από ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι μια πρόκληση στη διεθνή σταθερότητα.

Όλοι έχουμε ευθύνη να βάλουμε το βάρος που διαθέτουμε προκειμένου να συνεισφέρουμε  όσο πιο πολύ μπορούμε για την επίτευξη της ειρήνης.

Ο κόσμος είναι μια οικογένεια, όπως ακούστηκε ξανά σήμερα, και εδώ φτάνω στο ζήτημα της υπαρξιακής απειλής για τον πλανήτη μας. Και η Ινδία, όπως πολλές χώρες, έχει βιώσει την κλιματική αλλαγή. Έχουμε επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Στην Ελλάδα παράγουμε σε μεγάλο ποσοστό ενέργεια από ΑΕΠ.

Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη θέση της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και, βεβαίως, θεωρούμε ότι η Ινδία θα πρέπει να εκπροσωπείται εκεί.

Σε τελική ανάλυση, η αποτελεσματική πολιτική απαιτεί στοχασμό και γόνιμο διάλογο στα διεθνή φόρα.

Αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε ότι, ενώ η Ελλάδα και η Ινδία έχουν ανακαλύψει τη δημοκρατία, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και η μία την άλλη.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Αναγνωρίζουμε ότι χωρίς τον γόνιμο διάλογο η αναζήτηση της αλήθειας δεν έχει νόημα και ο κόσμος θα παραμένει διχασμένος σε Ανατολή-Δύση και Βορρά-Νότο. Η Ινδία είναι ένα σταυροδρόμι. Ο Ινδοειρηνικός και η Μεσόγειος θα ωφεληθούν πάρα πολύ, όχι μόνο η Ελλάδα και η Ινδία. Οι λαοί μας έχουν τόσο πολλά να κερδίσουν ο ένας από τον άλλον και να δώσουν στον κόσμο. Θα οδηγηθούμε στη βέλτιστη συνεργασία».