Σε ένα επίκαιρο και διαχρονικό, παράλληλα, θέμα, εξετάστηκαν χθες στο μάθημα των Νέων Ελληνικών οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Ήταν άρθρο ημερήσιας εφημερίδας με τίτλο «Αθλητές: Αιχμάλωτοι της… επιτυχίας».
Το κείμενο μιλάει για τις δυσκολίες, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες αθλητές, με αναφορά στην 23χρονη Γιαπωνέζα τενίστρια Οσάκα και την πρόσφατη αποχώρησή της από το Ρολάν Γκαρός επικαλούμενη κατάθλιψη.
Στην έκθεση οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ένας αθλητής ή μία αθλήτρια και ποια προσόντα θα πρέπει να διαθέτει για να τις ξεπεράσει και να πετύχει τους στόχους του/της.
Στο λογοτεχνικό κείμενο ποίημα εξετάστηκαν στο ποίημα του Νίκου Μοσχοβάκου «Τελευταία Κούρσα» από τη συλλογή «Απριλίου ξανθίσματα» (εκδόσεις Μελάνι, 2016).
Σε επίπεδο Κρήτης, τα θέματα μοιράστηκαν στην ώρα τους και δεν υπήρξαν προβλήματα. Στο Ηράκλειο, ωστόσο, ένας υποψήφιος διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό και δεν προσήλθε στο εξεταστικό κέντρο.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη, 17 Ιουνίου, με την εξέταση των Μαθηματικών (Άλγεβρα), ενώ σήμερα οι μαθητές των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).
Η κ. Κατερίνα Λημνίδη, φιλόλογος, από το φροντιστήριο ΠΟΡΕΙΑ αναφέρει: «Η αρχή για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων έγινε με το μάθημα των Ν. Ελληνικών, με θέμα που αφορά την ενότητα του Αθλητισμού – Πρωταθλητισμού.
Στο μη Λογοτεχνικό κείμενο δόθηκε άρθρο από τον ημερήσιο τύπο, ενώ στο Λογοτεχνικό ένα ποίημα του Νίκου Μοσχοβάκου.
Οι δραστηριότητες Α1 και Α2 είναι διατυπωμένες με σαφήνεια, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες για τους υποψηφίους.
Η δραστηριότητα Α3 είναι αντίστοιχα σαφής ως προς τα ζητούμενα, ωστόσο οι μαθητές χρειάζεται να είναι προσεκτικοί ως προς την οργάνωση του λόγου τους.
Οι δραστηριότητες που αφορούν στο Λογοτεχνικό κείμενο κρίνονται απαιτητικές, καθώς προϋποθέτουν βαθιά κατανόηση του ποιήματος, αλλά και δυνατότητα αναλυτικής παρουσίασης στις απαντήσεις τους.
Τα θέματα απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.»
Η κ. Μαρία Ορφανού, φιλόλογος, από το φροντιστήριο “ΙΣΤΩΡ”, αναφέρει «Έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων και για τα ΕΠΑ.Λ. με τη συνεξέταση Γλώσσας – Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου δόθηκαν δύο κείμενα στους εξεταζόμενους.
Ειδικότερα, οι μαθητές κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ένα επίκαιρο – πρόσφατο άρθρο από τον ημερήσιο τύπο σχετικό με τον αθλητισμό. Ανάλογης θεματολογίας ήταν και το ποίημα του Ν. Μοσχοβάκου “Τελευταία Κούρσα”.
Για την προσέγγιση των γλωσσικών ασκήσεων κρίνεται απαραίτητη η γνώση της θεωρίας της πειθούς, των σημείων στίξης καθώς και των συνωνύμων. Τα επιμέρους ερωτήματα του λογοτεχνικού κειμένου ήταν σαφή και κατανοητά ενώ σε αυτά οι μαθητές κλήθηκαν να αποτυπώσουν την προσωπική τους άποψη.
Ως προς την παραγωγή λόγου, οι εξεταζόμενοι έπρεπε να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα, το ένα αναφορικά με τα εμπόδια που συναντούν οι αθλητές και το άλλο σχετικά με την αναζήτηση εφοδίων στον δρόμο προς την επιτυχία.
Σε γενικές γραμμές τα θέματα δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη δυσκολία, προϋπέθεταν όμως σωστή διαχείριση του χρόνου και επαρκή προετοιμασία.