Με 156 ψήφους “ναι”, έναντι 143 “όχι” (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα οι δαπάνες του Yπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έλαβαν 190 “ναι”, 109 “όχι”, ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 “ναι” και 32 “όχι”.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τo κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών για τρόφιμα από τον Φεβρουάριο.
«Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022- Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος»
Με σχόλιο επί της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα άρχισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζοντας στο αίτημα του κ. Τσίπρα για άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών. «Αν έκανα αυτό το οποίο μου ζητάτε αυτή θα ήταν η τελευταία μας κοινοβουλευτική αναμέτρηση.
Αν όντως αυτή ήταν η τελευταία αναρωτιέμαι, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία και να μας μιλήσετε για το μέλλον; Μιλούσατε 65 λεπτά και μόνο τρία λεπτά για το τι θα κάνετε. Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός συνέχισε με απολογισμό του κυβερνητικού έργου ολόκληρης της περιόδου διακυβέρνησής του λέγοντας ότι όπως το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021 έτσι και το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Πολιτεία αποδεικνύει ότι είναι στο πλευρό της κοινωνίας και οι πολίτες το αναγνωρίζουν. «Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δισ. ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Έρχεται η φορολόγηση των διυλιστηρίων» είπε.
Έκανε δε εκτενή αναφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού» λέγοντας ότι η κυβέρνηση είπε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι πανάκεια έχει όμως ρίξει την τιμή των προϊόντων. «Έχει επιτρέψει αυτή η δράση να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ. Νομίζετε ότι τους πολίτες δεν τους νοιάζει αυτή η μείωση; Το καλάθι δούλεψε παρά το ότι το λοιδωρήσατε» πρόσθεσε.
«Από τον Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των εξόδων τροφίμων κάθε νοικοκυριού»
Ανακοινώνοντας μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, προανήγγειλε πως από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των εξόδων τροφίμων κάθε νοικοκυριού.
Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2023, το ποσό αυτό θα αφορά σε αγορές από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων. Πρόκειται για μέτρο που κοστολογείται στα 650 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα αυτά θα έρθουν στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη φορολόγηση υπερεσόδων των διυλιστηρίων. Η κάλυψη του 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού από το κράτος από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες ήταν το πολυαναμενόμενο μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.
«10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Αυξάνεται με 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος. Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή. Με μια ψηφιακή πιστωτική κάρτα, οι δικαιούχοι θα έχουν την επιλογή απορρόφησης από τραπεζικό λογαριασμό αλλά στο 80% του ποσού. Το μέτρο θα αφορά μέχρι και εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Καλύπτουμε μέχρι και το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Το δημοσιονομικό κόστος είναι 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. Είναι σοβαρό ανάχωμα στις ανατιμήσεις» είπε.
Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα – Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα
Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για απόδειξη προόδου της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε. «Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη.
Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αναφορά στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. «Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης», προσέθεσε. Τόνισε, επίσης, πως ένα δίδαγμα της πανδημίας ήταν ότι η εξάρτηση από τομείς κρίσιμους και ευαίσθητους σε διεθνείς διακυμάνσεις, όπως ο Τουρισμός, μπορεί να κλυδωνίσει μια κοινωνία όπως η ελληνική.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία. «Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνον το 2022. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022», εξήγησε. Είπε ακόμη ότι «στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα.
Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα». Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει ούτε στιγμή από τις δεσμεύσεις της σε δύο μέτωπα: την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδος. Τόνισε ενδεικτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34% κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους λίγους. «Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν», είπε.
Ανέφερε ότι πολλά προϊόντα εξακολουθούν και έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δύο φορές δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους από την οποία ωφελήθηκε το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού αλλά και τα αναχώματα της Πολιτείας στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής που δεν ήταν και λίγα. Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύθηκαν συνολικά 15,1 δισ. με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, προσέθεσε.