Στις 11:30, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, μετά το φιάσκο με τον ναύαρχο και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Ευάγγελο Αποστολάκη.
Μετά από πολύ προσεκτική εξέταση αρκετών επιλογών με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να καταλήγει στο πρόσωπο του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, με τον πρώην επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Ο Ελληνοκύπριος 63χρονος πολιτικός θεωρείται κατάλληλος για αυτήν τη θέση, καθώς διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, έχοντας διεθνή και μεγάλη εμπειρία σε θέματα πολιτικής προστασίας, ενώ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην ΕΕ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να δημιουργήσει ευρωπαϊκή υπηρεσία πολιτικής προστασίας και έχει επιχειρησιακή εμπειρία, καθώς έτρεξε τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα μπορέσει να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε διατελέσει ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2014 και βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.
Ο κ. Στυλιανίδης είχε συνεργαστεί στενά με έναν Κύπριο που είχε διατελέσει υπουργός στην Ελλάδα, τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με τον οποίο ανέλαβαν κοινές πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας θα έχει πιθανότατα και υφυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι απόστρατος με επιχειρησιακή εμπειρία, ενώ αναμένονται αλλαγές και στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας «κλείδωσε» ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του “έμπολα” περιοχές στη Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της.
Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Είναι, δε, άπο τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
Για την πλούσια δράση του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτηρίστηκε ως το «ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε, συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές όπως το Ιράκ (ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS), τη Μιανμάρ, την Κολομβία, και σε πολλές αφρικανικές χώρες όπως τη Νιγηρία, το Κογκό και το Σουδάν.