Μια πλούσια σταδιοδρομία στο χώρο της πολιτικής είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Με αφετηρία ζωής το 1964, αρχίζει να ασχολείται για πρώτη φορά με τα κοινά την περίοδο του 1982 ως μέλος της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκε να φθάσει στο 2000 για να εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών και μετέπειπα γραμματέας του προεδρείου της Βουλής. Η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε στο αξίωμα ως τον Δεκέμβριο του 2002 και στη συνέχεια ανέλαβε υπερονομάρχης Αττικής. Στη συγκεκριμένη θέση επανεξελέγη το 2006.
Την περίοδο 2003 έως 2007 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Με απόφαση του Αρείου Πάγου ωστόσο, που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Φώφη Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.
Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών.
Στις 27 Μαρτίου 2012 παραιτήθηκε από το αξίωμα της υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012. Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, την Δημοκρατική Αριστερά και πλαισιώθηκε από διάφορες κινήσεις πολιτών.
Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.
Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.
Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.