Κερδισμένοι θεωρούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ότι βγήκαν από το debate.

Σε ένα debate που δεν θα μείνει προφανώς στην ιστορία για τις ειδήσεις του, αλλά θα συζητείται μέχρι και τις εκλογές της 21ης Μαΐου, συμμετείχαν στο ραδιομέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κερδισμένοι δεν υπήρξαν από τη διαδικασία. Ούτε όμως και χαμένοι. Στο σύνολο τους οι πολιτικοί αρχηγοί έφυγαν από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ικανοποιημένοι, θεωρώντας πως δεν είχαν υποπέσει σε κάποιο πολιτικό ατόπημα ή σοβαρό λάθος.

Μπορεί να συζητήθηκαν έντονα τα… τηλέφωνα του Γιάνη Βαρουφάκη σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί τουρκική εισβολή, η Παναγία η γκέισα του Κυριάκου Βελόπουλου και ο διοικητής νοσοκομείου – ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά λάθη.

Την ίδια ώρα επίσης, τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι, παρά την πολλύ χαμηλή τηλεθέαση του ντιμπέιτ (μόνο 2 στους 10 τηλεθεατές το παρακολούθησαν με βάση τα επίσημα στοιχεία τηλεθέασης), οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν σαφείς τις θέσεις τους και βοήθησαν τους ψηφοφόρους να κατασταλάξουν.

Στο μεταξύ, η έκτακτη δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο του προχθεσινού debate δίνει νέα διάσταση στην προεκλογική αντιπαράθεση. Κι αυτό διότι εντόπισε την κραυγαλέα αντίφαση στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης.

Ενίσχυσε παράλληλα την εκτίμηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «θάψει» το σκάνδαλο τονίζοντας την ολιγωρία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στην διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να υποβαθμίσει πλήρως την υπόθεση των υποκλοπών αρκέστηκε να επισημάνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έπρεπε να παρακολουθείται.

Πέραν αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εμφανιστεί ως η εγγύηση για τη σταθερότητα και ως η μόνη επιλογή για να βαδίσει η χώρα στο έδαφος της ανάπτυξης που διαμόρφωσε η κυβέρνησή του.

Το μόνο που ενδεχομένως να μπορούσε κανείς να θεωρήσει είδηση είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε, ακόμη, την κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν, πρόταση με την οποία αποπειράθηκε να εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα για το κόστος του προγράμματος που εξήγγειλε.

Σε σχέση με αυτό καθεαυτό το debate ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο μόνος που στην έναρξη του απαντήσεών του σε συγκεκριμένες θεματικές ξέφευγε από το θέμα για να τοποθετηθεί σε όσα είχε ακούσει από τους άλλους αρχηγούς, χωρίς όμως να αποφεύγει να απαντήσει και στην ερώτηση που του τέθηκε. Επανέλαβε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, κάνοντας νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Εκείνο που έκανε σαφές ήταν ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά παράλληλα τόνισε ότι θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε την ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή, ανεβάζοντας τους τόνους κυρίως στο θέμα των παρακολουθήσεων υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Όσο για την πρότασή του για κυβερνητικό σχήμα χωρίς Μητσοτάκη- Τσίπρα στην πρωθυπουργία, διευκρίνισε ότι το βέτο που βάζει αναφορικά με το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, δεν είναι προσωπικό. «Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε σαφές και πάλι ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και οι περισσότερες τοποθετήσεις του είχαν ως στόχο το συντηρητικό κοινό, που πιστεύει στις «παραδοσιακές αξίες». Ήταν ο μόνος εκ των αρχηγών που «οπτικοποίησε» τις θέσεις, με αυτήν που συζητήθηκε και σχολιάστηκε περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα να είναι η «γκέισα- Παναγιά», μια φωτογραφία από βιβλίο του Δημοτικού.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε για θέμα που συζητήθηκε περισσότερο τις τελευταίες μέρες και αποτέλεσε και κεντρικό σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας.

Αν μη τι άλλο, υπήρχε καλό κλίμα... Χαμόγελα και χειραψίες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών έπειτα από 8 χρόνια.
Πριν το debate

Αγχωμένοι, αλλά με διάθεση χιούμορ εμφανίστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο πριν την έναρξη του debate στην ΕΡΤ.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν παρά το αυστηρό πλαίσιο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, έστω και με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει πιο σοφός σήμερα, να βγάλει συμπεράσματα» τόνισε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας» είπε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας για να προσθέσει:

«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, που δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες»,

«Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν δειλά παράλληλους μονολόγους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος προσήλθε πρώτος στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

«Ελπίζω να αναδειχθούν σοβαρά ζητήματα, η συνέχεια επί της οθόνης» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ συμπλήρωσε ό,τι «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις θέσεις των κομμάτων».