Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από πλευράς αντιπολίτευσης αλλά και υγειονομικών, υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας να διαμορφώνεται ως εξής: 156 «ναι» – 141 «όχι». Να σημειωθεί ότι υπήρξαν και τρεις απόντες.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είχε υπογραμμίσει ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει κάποιες οριακού χαρακτήρα αλλαγές και δεν επιλύει κλαδικά ή συντεχνιακά θέματα». «Σε μια περίοδο που δεν έχει κοπάσει ακόμα η πανδημική κρίση και που αναμένονται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω αδυναμίας πολλών ανθρώπων να θερμανθούν επαρκώς, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που είναι η χαριστική βολή σε ένα πληγωμένο, αποδιοργανωμένο και απαξιωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της στρατηγικής της κυβέρνησης να μην επενδύσει στη δημόσια υγεία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Επί του νομοσχεδίου μίλησε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε εξαπολύσει και σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία καταλογίζοντάς της ότι μισεί οτιδήποτε δημόσιο και αγαπά παράραφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. «Μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ.
Τι απαντά ο Πλεύρης
Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης απάντησε, τονίζοντας ότι «μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη κομβική διαφορά είναι η αξιοπιστία». «Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που τα κάνει πράξη κι ένας αρχηγός που ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ένα σεντς στους γιατρούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται αύξηση στους γιατρούς του ΕΣΥ μετά τα μνημονιακά χρόνια.
Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις: «Βγάλτε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, ελάτε στον ρεαλισμό, θα βοηθήσει το άρθρο για την μερική απασχόληση», είπε και απαντώντας και στους γιατρούς που διαδηλώνουν εκτός Βουλής συνέχισε: «Μας κατηγορείτε για την μερική απασχόληση. Δεν υπάρχουν γιατροί δυο ταχυτήτων ήδη στο ΕΣΥ; Δεν προσπερνώνται τώρα οι σειρές στα χειρουργεία; Τα βαλιτσάκια δεν τα έχετε ακούσει που πηγαίνει ο άλλος και ξέρει ότι θα χειρουργηθεί; Το νομοσχέδιο έρχεται να το πατάξει αυτό».
Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθό για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: “Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι.
Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός”, είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.
Η κ. Γκάγκα, που κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι ακόμα και εάν δεν το πράξουν “το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία”. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.