Η ελληνική αποστολή αποχώρησε από την Τουρκία
Η ελληνική αποστολή αποχώρησε από την Τουρκία

Αποχώρησε από την Τουρκία η ελληνική αποστολή διάσωσης (ΕΜΑΚ), καθώς ολοκλήρωσε την αποστολή της μετά τον φονικό σεισμό.

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Η κατάσταση στην Τουρκία, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη φονική δόνηση, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με οργανώσεις να προειδοποιούν ότι αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Την ίδια ώρα, το έργο των διασωστών, που είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολο, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο λόγω των ένοπλων ομάδων που συγκρούονται μεταξύ τους και προχωρούν σε πλιάτσικο.

«Ευχαριστώ» από Μητσοτάκη

Τις ευχαριστίες του προς τους άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες και μας γέμισαν υπερηφάνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα επισημαίνει ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι, παρά τις πολιτικές διαφορές», σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή έσπευσε η χώρα μας «να θέσει τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των αρχών της γειτονικής χώρας».

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες

Για 14 ολόκληρες ώρες προσπαθούσαν να εντοπίσουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ την 24χρονη βολεϊμπολίστρια που παγιδεύτηκε στα συντρίμμια μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, με τις έρευνες ωστόσο να είναι άκαρπες.
Για 14 ολόκληρες ώρες προσπαθούσαν να εντοπίσουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ την 24χρονη βολεϊμπολίστρια που παγιδεύτηκε στα συντρίμμια μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, με τις έρευνες ωστόσο να είναι άκαρπες. Οι διασώστες έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά. Η 24χρονη σταμάτησε να επικοινωνεί με τους διασώστες και τα ξημερώματα της Κυριακής τα μέλη της αποστολής αποχώρησαν από το σημείο.

 

Βρήκαν το μωρό

Μία συγκλονιστική διάσωση ενώ συμπληρώθηκαν 140 ώρες από το χτύπημα του πρώτου σεισμού, έφερε τα χαμόγελα στα χείλη των διασωστών που δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες. Πρόκειται για τον μικρό Hamza.

ο μικρός Hamza
Το αγοράκι, το οποίο βρισκόταν κάτω από τα ερείπια στο Χατάι, κατάφερε να παραμείνει ζωντανό μέχρι τη στιγμή που τον απεγκλώβισαν τα σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με δήλωση του Μητροπολιτικού Δήμου Κοτζαέλι, οι πυροσβέστες που μετέβησαν στην περιοχή του σεισμού συνεχίζουν το έργο τους για να φτάσουν τους επιζώντες ανάμεσα στα ερείπια. Εντόπισαν έναν θόρυβο, ο οποίος προήλθε από τα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας στην οδό Fevzi Çakmak στο Kışla Saray Mahallesi της συνοικίας Antakya του Χατάι και τότε ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Ο Hamza μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.