Ελληνοτουρκικά: Μεγάλης κλίμακας ασκήσεις τον Μάιο

Δύο μεγάλες ασκήσεις προγραμματίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντός Μαΐου, κινητοποιώντας τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Λίγο πριν από την εφαρμογή του θερινού μορατόριουμ σε αέρα και θάλασσα, η Αγκυρα σχεδιάζει τη διεξαγωγή του «Θαλασσόλυκου» και του «Φοίνικα της Ανατολίας», δραστηριότητες που θα κινητοποιήσουν σχεδόν το σύνολο των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων, με πεδία επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Θαλασσόλυκος» στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, περισσότερα 20.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να λάβουν μέρος στην άσκηση «Denizkurdu II 2025», τη μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική δραστηριότητα που διοργανώνουν οι γείτονες, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο «Θαλασσόλυκος» ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 17 Μαΐου, με τη συμμετοχή μονάδων του τουρκικού στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού και της ακτοφυλακής.

Περισσότερες από 100 μονάδες επιφανείας, υποβρύχια, αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένες πλατφόρμες που θα επιχειρούν στη θάλασσα και τον αέρα καθώς και επίλεκτα τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων θα συμμετέχουν στην άσκηση, κατά την οποία θα δοκιμαστούν και τα νέα αυτόνομα συστήματα που παρέλαβε πρόσφατα το τουρκικό ναυτικό.

Για πρώτη φορά μάλιστα, στην άσκηση θα λάβει μέρος η νεότευκτη διοίκηση Αμφίβιων Επιχειρήσεων της Τουρκίας, η οποία έχει την έδρα της στα Δαρδανέλια. Η Αγκυρα προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση των δυνάμεων που διατηρεί στα μικρασιατικά παράλια, αυξάνοντας σε τρεις τις ταξιαρχίες πεζοναυτών, με την 1η να έχει ως έδρα τη Φώκαια, τη 2η την Αλεξανδρέττα και την 3η τα Δαρδανέλια. Η αναδιάταξη και η ενίσχυση των αμφίβιων δυνάμεων του τουρκικού στρατού έδωσαν τη δυνατότητα στην Αγκυρα να διεκδικήσει την ανάληψη της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία θα διατηρεί από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 30 Ιουνίου 2026. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ», ο σχεδιασμός της Αγκυρας περιλαμβάνει ακόμη, τη στρατηγική αναβάθμιση της Ιμβρου, η οποία αποτελεί την έδρα του 5ου συντάγματος καταδρομών.

Ερευνα και διάσωση

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιβάλλον μάχης θα εστιάζει σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα η άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας 2025», η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 22 Μαΐου. Με έδρα το Ικόνιο, επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης και μαχητικά θα επιχειρούν στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή κομάντος και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Η άσκηση έχει και διεθνείς συμμετοχές, με το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν να δίνουν το «παρών» το 2023, όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν και δυνάμεις του ψευδοκράτους, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας.

«Καταιγίδα» στο Αιγαίο

Λίγο πριν τη θερινή «ανάπαυλα» και συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου, ο ελληνικός στόλος θα βγει στο Αιγαίο για την «Καταιγίδα». Πρόκειται για τη μεγάλης κλίμακας επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και μονάδες του στρατού ξηράς και της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων.

Τα αντικείμενα της άσκησης περιλαμβάνουν όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου πάνω και κάτω από τη θάλασσα, ενώ σε ορισμένα σενάρια λαμβάνουν μέρος και δυνάμεις του λιμενικού. Η τελική φάση της άσκησης περιλαμβάνει την ανακατάληψη νήσου, στην οποία, σύμφωνα με το σενάριο έχουν αποβιβαστεί εχθρικές δυνάμεις.

Παράλληλα με την «Καταιγίδα», θα διεξάγεται και η αμερικανική άσκηση «Immediate Response 25», σε Ελλάδα, Αλβανία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβακία. Η άσκηση περιλαμβάνει την εκτέλεση πραγματικών πυρών, τη διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, την αντιμετώπιση βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών απειλών αλλά και μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση.

Πηγή: kathimerini.gr