Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ελλάδα είναι η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος που παρουσίασαν χθες  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2021 έως το 2026, οπότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα φθάσει σχεδόν το 4,5% με βάση το μοντέλο υψηλής παραγωγικότητας έναντι πάνω από 4% στην Κροατία και περίπου 3,5% στην Ισπανία και τη Βουλγαρία και 1,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ δεν λαμβάνει υπόψη τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι μεταρρυθμίσεις των εθνικών προγραμμάτων, οι οποίες μπορεί να ανοίξουν περαιτέρω τον δρόμο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ.

Κάνοντας την αποτίμηση στα μέσα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κομισιόν σημειώνει ότι επιτεύχθηκαν και οι δύο στόχοι του:

  1. Πρώτον, η γρήγορη ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία του κοροναϊού και,
  2. Δεύτερον, η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Οι εκταμιεύσεις στις χώρες από το Ταμείο, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 723 δις. ευρώ, έχουν φτάσει τα 225 δισ. ευρώ, με βάση την ολοκλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, ενώ προβλέπεται να εκταμιευθούν επιπλέον 100 δισ. ευρώ φέτος.

Επίσης, έως το τέλος του έτους υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 54% όλων των ορόσημων και στόχων, με την Επιτροπή να αναμένει ότι οι χώρες θα ανεβάσουν ταχύτητα στο δεύτερο μισό του προγράμματος.

Από τον πίνακα που παρουσιάστηκε, προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα σε αριθμό μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με ορόσημα και στόχους (πάνω από 100) μετά τη Ρουμανία και η πέμπτη στον αριθμό των επενδύσεων (πάνω από 200) μετά την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Κροατία.