ΑΑΔΕ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

 

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων από την εφορία, θα βρεθούν μέσα στους επόμενους μήνες,  σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν και εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει μια «μεγάλη διασταύρωση στοιχείων» προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο όλες αυτές οι φορολογικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα όσων τις υπέβάλαν.

Ο έλεγχος των δηλώσεων θα γίνεται με την σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων των δαπανών και των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ και   περίπου το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά. Από εκεί και πέρα μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένω, μέχρι και 10.000 ευρώ, αναμένεται να εστιάσει η ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα θα προχωρήσει σε «σκανά-

ρισμα» των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εκτός από αγορές μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι έλεγχοι θα επεκταθούν επίσης σε:

  • Τόκους καταθέσεων και repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
  • Δεδομένα από τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του 2021 εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
  • Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
  • Κόστος νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • Στοιχεία ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Δαπάνες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
  • Δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος ή και ύδρευσης (για πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ).

Έλεγχος – live

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα όπλα που έχει ήδη η ΑΑΔΕ στη διάθεση της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το “Έλεγχος-Live”. Ήδη πιλοτικά από αυτή την εβδομάδα τα στελέχη της εφορίας θα βγαίνουν στους δρόμους για να κάνουν ελέγχους εξοπλισμένα με tablet. Οι ελεγκτές μπορούν κατά τη διάρκεια του ελέγχου να έχουν εικόνα για το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου προχωρώντας στην επιτόπια έκδοση του σχετικού σημειώματος με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.

 Έρχεται μητρώο POS

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει βγει η απόφαση για την δημιουργία μητρώου POS. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν αν έχουν ελληνικό ή POS του εξωτερικού.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε ακόμα στους συνολικά 50.000 επιτόπιους ελέγχους που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα από την αρχή του χρόνου. «Πάμε ακόμα πιο διαβασμένοι στους ελέγχους χάρη στην διασύνδεση της πλατφόρμας myDATA, με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS» είπε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης, ένα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο ψηφιακό εγχείρημα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ.