Τα κρούσματα πιάνουν… ταβάνι και τα σχολεία ανοίγουν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η ουσιώδης, ωστόσο, αλλαγή είναι πως πλέον, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Υγείας και Παιδείας και της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου, θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα τόσο οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές που έχουν περάσει από τα εμβολιαστικά κέντρα.
Πρόκειται για έναν διαχωρισμό που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμα και σε εμβολιασμένους δασκάλους και καθηγητές που ήθελαν, ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί απέναντι στους μαθητές τους, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε self test, όπως γινόταν την περίοδο πριν τους εμβολιασμούς. Εξάλλου, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι.
Περισσότερα τεστ δε θα γίνονται, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, εξαίρεση αποτελεί μονάχα η πρώτη βδομάδα, δηλαδή μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν σε τεστ πριν περάσουν το κατώφλι των σχολείων μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων, κάτι που ήταν και αυτονόητο, εξάλλου, δεδομένων των επαφών που είχαν όλοι τη διάρκεια των γιορτών.
Μία ακόμα αλλαγή αφορά στον λεγόμενο «σταυρό», τους μαθητές, δηλαδή, που θα υποβάλλονται σε τεστ σε περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει, πλέον θα ελέγχεται το σύνολο της τάξης.
Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά χθες στο μέτρο του 50%+1, δηλαδή ότι πρέπει να νοσήσουν οι μισοί μαθητές ενός τμήματος για να μπει λουκέτο. Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, είπε ότι όλες οι υπόλοιπες οδηγίες, παραμένουν ως έχουν και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία το επόμενο διάστημα. Εικάζεται ότι το μέτρο δε θα αλλάξει, είναι, όμως, και εκείνο που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων που έλαβαν τις αποφάσεις είναι πως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, γίνονται τακτικά τεστ και η πανδημία ελέγχεται ακόμα και σε επίπεδο οικογένειας. Μάλιστα, είπαν πως τη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, τα θετικά κρούσματα ήταν περισσότερα από άλλες φορές, δηλαδή, όταν τα παιδιά επέστρεψαν από τις διακοπές του καλοκαιριού.
Τα νέα μέτρα
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα δεδομένα, οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δωρεάν self test τρεις φορές την πρώτη εβδομάδα και δύο φορές την δεύτερη εβδομάδα. Αυτό θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όπως είπε η κα Κεραμέως, «το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας».
Τα τρία self tests για την εβδομάδα 10 με 15 Ιανουαρίου θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα.
Εάν διαπιστωθεί κρούσμα μέσα σε τάξη, ο νοσήσας ή η νοσήσασα θα μπορεί να επιστρέψει μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test, ενώ όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται καθημερινά σε δωρεάν τεστ για πέντε ημέρες (τρία self tests και δύο rapid) και οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self tests.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν πέντε τεστ σε πέντε ημέρες (τέσσερα rapid και ένα self test), ενώ οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία δωρεάν self tests την εβδομάδα.
«Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση» σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν».
«Αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας», είπε.
Το σκεπτικό των επιστημόνων
«Προτείνουμε όλοι οι μαθητές να προβούν σε ένα επιπλέον self test εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του σχολείου τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω των συναναστροφών που αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στην περίοδο των εορτών» επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι η αρμόδια επιτροπή συζήτησε τις αλλαγές της κλινικής εικόνας που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον. «Το πρωτόκολλο λειτουργίας του σχολείου το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) που τηρήθηκε εφαρμόζεται σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και έχει δώσει θετικά δείγματα» είπε.
«Τα self test εντόπισαν τα παιδιά μας ενώ ήταν ασυμπτωματικά. Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κάτι που δείχνει ότι το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές μέρος για τα παιδιά, αφού εκεί φορούν τις μάσκες τους και τηρείται το πρωτόκολλο», πρόσθεσε ακόμα η κ. Παπαευαγγέλου.
Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι νεότερα στοιχεία μελετών δείχνουν πως τόσο ο χρόνος επώασης όσο και ο χρόνος νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είναι μικρότεροι, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για σοβαρή νοσηρότητα στα παιδιά με την εν λόγω παραλλαγή».