ΕΛ.ΑΣ: Ειδική υπηρεσία για τους «ληστές του… λευκού κολάρου»

Kάποτε ήταν οι ένοπλες ληστείες σε τράπεζες… Κουκουλοφόροι, όπλα, αδρεναλίνη, ρίσκο, διαφυγή, καταδίωξη… Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Όταν υπάρχουν «οι ληστές του … λευκού κολάρου», οι απατεώνες του διαδικτύου, που με δύο-τρεις κουβέντες, τρία κλικ και τέσσερα μηνύματα καταφέρνουν άκοπα να αποσπάσουν από μερικές έως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τότε ποιος ο λόγος για ριψοκίνδυνα «πρότζεκτ;».

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και τις συστάσεις της Αστυνομίας, παρά τα αμέτρητα άρθρα και ρεπορτάζ των ΜΜΕ με χαρακτηριστικές περιπτώσεις παθόντων, ο κόσμος σαν υπνωτισμένος εξακολουθεί να «τσιμπάει» το δόλωμα και να χάνει εν ριπή οφθαλμού τα χρήματα του, από 2000-3000 ευρώ έως και πάνω από 100.000 ευρώ.

Περιουσίες ολόκληρες. Τραπεζικοί λογαριασμοί «στεγνώνουν» μέσα σε λίγα λεπτά. Γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ξενοδόχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλικιωμένοι…

Μόλις προχθές είχαμε μία ακόμα απάτη με τη λεία να ξεπερνά τις 50.000 ευρώ με αφορμή μία αγγελία για πώληση αυτοκινήτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προχωρά στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας από ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα αναλάβει τον συσχετισμό όλων αυτών των υποθέσεων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα νησιά του Ιονίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν και οι δράστες είναι κοινοί, αντί να υπάρξει συσχετισμός των υποθέσεων, σχηματίζονται αυτοτελείς δικογραφίες κατά τόπους με αποτέλεσμα να στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ποινικά.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό ήδη  δρομολογείται οπότε και οι έρευνες θα τεθούν σε άλλη βάση, κάτι που θα δώσει στις Αρχές τη δυνατότητα (με στοιχεία) να έχουν «τη μεγάλη εικόνα» και όχι κομμάτια του παζλ.