Έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδος Πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, προκειμένου η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ.
Την έκτακτη Σύνοδο ζήτησε από τους πρυτάνεις η κ. Κεραμέως.
Στο μεταξύ λήγει σε δυο εβδομάδες, στις 31 Μαρτίου, η νέα προθεσμία που έδωσε η υπουργός Παιδείας στους πρυτάνεις για να καταθέσουν προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Σημειώνεται πως η πρώτη προθεσμία είχε δοθεί επισήμως από την υπουργό Παιδείας προς τους πρυτάνεις για τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.
Η Ν. Κεραμέως έθεσε στους πρυτάνεις 15 κριτήρια, για την τελική εισήγησή τους για καταργήσεις Τμήματος/Τμημάτων, συγχωνεύσεις με άλλο/-α Τμήμα/Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος και ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών του/τους. Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής 15 κριτήρια:
Στοιχεία σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο
- Στοιχεία πληρότητας για την κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει, όπως η καταλληλότητα της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών ως προς την κάλυψη του εύρους του επιστημονικού πεδίου,
- Την κάλυψη αναγκών σύμφωνα με τις εξελίξεις κάθε επιστήμης, στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα και συγκριτικά στοιχεία σχετικά με αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στον ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο,
- Επικάλυψη του επιστημονικού πεδίου που υπηρετεί κάθε πρόγραμμα σπουδών τόσο στην ίδια πόλη όσο και στην Επικράτεια,
Στοιχεία βιωσιμότητας
- Το ενδιαφέρον υποψηφίων τα τελευταία έτη λειτουργίας τους,
- Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,
- Ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού,
- Ζητήματα υποδομών,
- Η διεξαγωγή έρευνας,
- Η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών β’ και γ’ κύκλου,
- Η λειτουργία εργαστηρίων και σε ποιο βαθμό αυτά αναπτύσσουν τυχόν παροχή υπηρεσιών προς τρίτους,
Πρόσβαση στην αγορά εργασίας
- Πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και
- Ο βαθμός απορρόφησής τους σε αυτήν, αλλά και
- Οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας
Στοιχεία λοιπών δραστηριοτήτων και αναπτυξιακών δράσεων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας
- Οι δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ακαδημαϊκών μονάδων,
- Η ύπαρξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς.
Οι αλλαγές που προωθούνται
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, o νόμος δε θα συμπεριλαμβάνει την διάταξη για αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και ορισμό των πρυτάνεων από τα νέα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ.
Η συγκρότηση των ίδιων των Συμβουλίων, δεν είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστεί στο νέο νόμο, καθώς οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το θέμα είναι ήδη πολλές και η σχετική διάταξη δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως».
Γι’ αυτό και το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τους φοιτητές και την καθημερινότητα τους στα πανεπιστήμια και όχι σε θέματα που δημιουργούν εντάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Με τον νέο νόμο:
-Θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο μπορεί να προέρχεται από προσωπικό του ιδρύματος ή άλλον δημόσιου φορέα.
-Επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, με την ίδρυση Μονάδας Πρακτικής Άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.
-Καθορισμός του ελάχιστου ύψους αποζημίωσης των φοιτητών στο 80% του ελάχιστου μισθού.
-Οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν σε ένα τμήμα αλλά να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα για την ευρεία μόρφωση τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούν να το κάνουν παρατείνοντας τις σπουδές τους (π.χ. κάποιος που σπουδάζει Ιατρική θα μπορεί να πάρει, αν θέλει, μαθήματα Φιλοσοφίας).
-Εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»). Για παράδειγμα, ένας φοιτητής Ιατρικής θα μπορεί για ένα εξάμηνο να παρακολουθήσει μαθήματα σε άλλη Ιατρική, διαφορετικού ΑΕΙ από εκείνο που σπουδάζει.
-Απελευθερώνονται οι διαδικασίες πλήρως στα μεταπτυχιακά προγράμματα, κάτι που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους που θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση.
-Αίρονται οι περιορισμοί φυσικής παρουσίας και μπορούν να γίνονται μαθήματα και εξ αποστάσεως.
-Ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπου υπάρχουν δίδακτρα (μεταπτυχιακά).