Έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων – Ποιες παρεμβάσεις υπάγονται στο μέτρο

Διατηρείται και για το 2025 η φορολογική έκπτωση έως 16.000 ευρώ για δαπάνες ανακαίνισης, συντήρησης ή ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, προσφέροντας σημαντική οικονομική «ανάσα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η έκπτωση αφορά στον φόρο εισοδήματος και το ποσό κατανέμεται ισόποσα σε βάθος πενταετίας, μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση κάθε έτους. Πρόκειται για ένα κίνητρο που στοχεύει στην αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος και την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου.

Για παράδειγμα, στη φορολογική δήλωση που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου το 2026, θα προκύψει φόρος εισοδήματος 4.000 ευρώ, ενώ αν το 2025 έχει κάνει ανακαίνιση της κατοικίας του με δαπάνες της τάξεως 3.000 ευρώ, θα πληρώσει εν τέλει 1.000 ευρώ φόρο εισοδήματος.

«Υπάρχει ανάγκη για χιλιάδες συμπολίτες μας να βρουν μία προσιτή στέγη, μια ανακαινισμένη στέγη, ένα καλό οίκημα, προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το πρωί της περασμένης Πέμπτης 15/5 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Ertnews το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να επεκτείνει το συγκεκριμένο μέτρο και για το 2025, και πλέον είναι θέμα χρόνου να ψηφιστεί η σχετική διάταξη.

Ποιες δαπάνες υπάγονται

Στο ευνοϊκό μέτρο υπάγονται μια ευρεία γκάμα παρεμβάσεων, από απλές εργασίες, όπως ένα βάψιμο, έως και πιο σύνθετες τεχνικές ή ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως η θερμομόνωση ή επισκευές απαραίτητες για τη διατήρηση και λειτουργικότητα ενός ακινήτου.

«Δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να ζητάνε αποδείξεις», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος και επισήμανε πως η συγκεκριμένη ωφέλεια δεν συνδυάζεται με κάποιου είδους άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Προϋπόθεση για την αξιοποίηση του κινήτρου είναι το συνολικό ποσό για την αγορά υλικών που λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση επί του φόρου εισοδήματος να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών.

Άρα, από αυτές τις 16.000 ευρώ έκπτωση φόρου, οι δαπάνες πρέπει να προέρχονται κατά 1/3 από την αγορά υλικών και κατά 2/3 για την πληρωμή της υπηρεσίας.

«Το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός του ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού και την ανακαίνιση κτιρίων, είναι και μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γατί συλλέγονται αποδείξεις και τιμολόγια από επαγγέλματα τα οποία είναι εστίες φοροδιαφυγής, όπως είναι οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, συνεργεία και ούτω καθεξής. Δεν λέω ότι είναι μόνο αυτοί οι κλάδοι αλλά με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε στους συγκεκριμένους κλάδους υπάρχει ακόμη σημαντική φοροδιαφυγή», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΟ.