Σε ηλικία 64 χρόνων έφυγε από τη ζωή μια χαρισματική αγιορείτικη φυσιογνωμία, ο μοναχός Επιφάνιος. Ο Αγιορείτης καλόγερος, που εγκαταβιούσε στο κελί του Μυλοποτάμου του Άθω, νικήθηκε προχθες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τον καρκίνο, τον οποίο με γενναιότητα αντιπάλεψε επί πέντε και πλέον χρόνια.
Η κηδεία του έγινε χθες το μεσημέρι, στον περίβολο του κελιού του και σε στενό κύκλο, όπως φέρεται να ήταν η επιθυμία του, και λόγω του κοροναϊού που πλήττει την αγιορείτικη κοινωνία
Ο γέροντας Επιφάνιος, με καταγωγή από την Νικήσιανη Καβάλας, ήταν ιδιαίτερα γνωστός κι αγαπητός όχι μόνο στο Άγιο Όρος αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Είχε αναπτύξει ιδιαίτερα την αγιορείτικη μαγειρική και ήταν ένας από τους ανθρώπους που την έκαναν ευρέως γνωστή στο κοινό μέσα από τα βιβλία. Παράλληλα, έφτιαχνε κρασί και λάδι και προωθούσε τον αγιορείτικο τρόπο ζωής.
O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956, όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Το 1973 πήγε στο Άγιον Όρος, ενώ από το 1990 συνέχισε στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους, όπου εκτός από την καλλιέργεια αμπελιών, την παραγωγή κρασιού και την επιμέλεια της αγιορείτικης κουζίνας, έγραφε και τα δικά του βιβλία με μοναστηριακές συνταγές. Ένα από αυτά, το «Μαγειρική του Αγίου Όρους», έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά.
Εδώ και λίγα χρόνια, ο αρχιμάγειρας της Αθωνικής Πολιτείας ήταν ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες μαγειρικής που διεξάγονται τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.
Ήταν ο πρώτος που εγκατέστησε σύγχρονο οινοποιείο στον Άθω και έβγαλε στην αγορά τα κρασιά «Μυλοπόταμος», για να τον ακολουθήσουν αργότερα και άλλα μοναστήρια, και βεβαίως μαγείρεψε αγιορείτικες συνταγές, σ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, με διάσημους σεφ, όπως ο Τζέιμς Όλιβερ, κ.ά.
Προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού, επιχειρηματικού κόσμου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενήθηκαν στο κελί του, με τον Ουμπέρτο Έκο να ήταν τακτικός επισκέπτης. Όπως το έθεσε μια πηγή στις Καρυές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο Επιφάνιος άνοιξε τον αγιορείτικο μοναχισμό διεθνώς και σε πτυχές του όπως η διατροφή κ.ά.». Για τις δραστηριότητές του, κυρίως στη μαγειρική, έγιναν πολλά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν και προβάλλονται σε δεκάδες χώρες στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος σε ανάρτηση της στο Facebook: «Δορυλαιίου Δαμασκηνός: Έφυγε έ́νας παραδοσιακός γίγαντας του αγιορείτικού μοναχισμού́, ένας καλός και ευγενικός φί́λος, ένας ά́νθρωπος που έ́κανε το Ά́γιον Όρος ακό́μη πιο γνωστό σε ειδικά́ στρώ́ματα ανθρώπων προσφέ́ροντας τον τέ́λειον οί́νον της καλοσύ́νης και της αγά́πης του! Ο Μυλοπό́ταμος του Άγίου Ό́ρους κλαίει. Εμεί́ς θλιβό́μαστε. Επτωχεύσαμεν από ανθρώ́πους κι άλλο! Καλή αντάμωση με τον φί́λο σου π. Σπυρίδωνα τον Μικραγιαννανίτη που τώ́ρα θα τα πείτε μετά́ από τοόσα χρό́νια και θα του κάνεις εκεί την εορτή́ του. Σε ευχαριστού́με για όλα! Καλό παραάδεισο».