Το γυαλί είχε ραγίσει από τη διάσταση απόψεων αναφορικά με την έφιππη αστυνομία… Έγινε όμως θρύψαλα με τη στάση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Μηταράκη να κάνει διακοπές κάτω από τον καυτό ήλιο της Πάτμου την ώρα που η χώρα καιγόταν στην κυριολεξία!
Οι διακοπές του πρώην υπουργού στο βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, σε μία ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα, φανερώνει για πολλούς τα πρώτα σημάδια παρακμής της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας, τα οποία προσπάθησε να αποσοβήσει η ηγεσία της κυβέρνησης με την καρατόμηση του Νότη Μηταράκη.
Μια κίνηση που κρίθηκε ως επιβεβλημένη, αφού η στάση Μηταρακη ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της σύντομης και καθόλου σωστής, όπως αποδείχτηκε, επιλογής του Μαξίμου για τη θέση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ.
Η βραχύβια, όπως κατέληξε, θητεία του κρύβει έντονο παρασκήνιο, το οποίο δεν συμβαδίζει με την εξήγηση που ο ίδιος ο κ. Μηταράκης επικαλέστηκε. Οι προσωπικοί λόγοι που ο ίδιος ανέφερε, απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα και τους λόγους που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να του δείξει την πόρτα της εξόδου.
Το εξίσου… καυτό σχόλιο
Της παραίτησης προηγήθηκε σχόλιο της «Καθημερινής», του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου, που «κάρφωνε» τον Νότη Μηταράκη για τις διακοπές του υπουργού σε μακρινό νησί, την ώρα που τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν με σφοδρότητα.
«Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…», γράφει η εφημερίδα.
Η δημοσιοποίηση του γεγονότος προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί με τον κ. Μηταράκη και να του ανακοινώνει την απόφαση του, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να υποβάλει εν συνεχεία την παραίτηση του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν αν ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού έπαιξαν και οι προηγούμενες αστοχίες του κ. Μηταράκη με κορωνίδα την υπόθεση της έφιππης αστυνομίας, απαντούσαν καταφατικά, λέγοντας πως «προφανώς όλα μετράνε».
Η ανακοίνωση της παραίτησης Μηταράκη
«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.
Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα (σ.σ. χθες), στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο».
Σημειώνεται ότι στη θέση του κ. Μηταράκη μετακινείται ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος συμπλήρωσε μόλις έναν μήνα στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα επανέρχεται ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού και ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημειωτέον είχε συγκρουστεί σφόδρα με το Νότη Μηταράκη κατά τη διάρκεια της κοινής τους παρουσίας στο υπουργείο Εργασίας το 2019.
Αιχμηρό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Βαφτίζουν “προσωπικούς λόγους’ αραίτησης του κ. Μηταράκη τις διακοπές του, τη στιγμή που η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την ανακοίνωση παραίτησης.
Και συνεχίζει: «Αλλά μιας και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη άρχισαν τις παραιτήσεις για “προσωπικούς λόγους” σκέφτεται κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες;».