“Έφυγε” ο τελευταίος επιζών που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης από τη δύναμη Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας

“Έφυγε” σε ηλικία 103 ετών ο βετεράνος πολέμου Λέσλι «Λε» Κουκ, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος επιζών της δύναμης από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ας είναι αιωνία η μνήμη σου – για πάντα ήρωας τόσο για την Αυστραλία όσο και για την Ελλάδα», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζον Λουκαδέλλης, Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και Εκκλησίας στην Καμπέρα, της οποίας αποτελούσε επίτιμο μέλος, αναγνωρίζοντας την προσφορά του.

Είχε γεννηθεί στο Χέρεφορντσάιρ της Αγγλίας το 1923 και μετανάστευσε στην Αυστραλία, μεγαλώνοντας στο Γκίπσλαντ της Βικτώρια.

Τον Μάρτιο του 1941 συμμετείχε στη συμμαχική εκστρατευτική δύναμη στην Κρήτη εναντίον των ναζί.

Μετά τη Μάχη της Κρήτης έλαβε μέρος και σε άλλα εκστρατευτικά σώματα, ενώ το 1947, επέστρεψε στην Αυστραλία, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1981.

Δεν παρέλειπε να έρχεται στην Κρήτη και να μιλάει για τα γεγονότα της Μάχης, σχεδόν σε κάθε επέτειο, κάθε χ΄ρονο και δικαίως θεωρήθηκε ως ο “ζωντανός ιστορικός δεσμός” ανάμεσα στην Κρήτη και την μακρινή Αυστραλία.

kritipantou.com