ο πρωθυπουργός

Δηκτικές αναφορές για την εμπλοκή της Ρωσίας σε εσωτερικά ζητήματα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης αλλά και αναφορές για τον ρόλο της Τουρκίας  περιείχε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο προκαλώντας αίσθηση με τις αναφορές του αυτές.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν διαφορετική κυβέρνηση στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών αλλά αυτά θα είναι μετρημένα καθώς «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».

«Το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα. Ο πόλεμος συμπλήρωσε 6 μήνες, η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 10 φορές.

Πρωτοφανής η απειλή για ολόκληρη τη δύση, απειλή στρατηγικού χαρακτήρα γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Κάνει παρεμβάσεις στα κράτη που υπερασπίζονται την ειρήνη. Ο Πούτιν δεν το κρύβει και δεν το κρύβει και ο κ. Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε ότι αποτελεί πρόκληση για τη χώρα. «Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ενεργειακή κρίση σχολιάσε ότι πρεπει αν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από την ΕΕ. «Ζητάμε κοινή απάντηση στην κρίση. Είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους, είχα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Τώρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιμένω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση μεγαλώνει τα προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις.

Το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου χρειάζεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι». Η κρίση αυτή, τόνισε και ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία. «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη, η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Έγινε μια επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και αναφορά στις επιδόσεις του Τουρισμού από τον Βασίλη Κικίλια.

Εκλογές σε 9 μήνες

Το πολιτικό πλαίσιο ως τις εκλογές έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες, μέχρι δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.

Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.