Έχεις άγχος; το Niksen είναι η λύση

Το Niksen είναι η πρακτική εκείνη του να καταφέρνεις να βάζεις στην άκρη έστω και λίγο χρόνο για να μην κάνεις απολύτως τίποτα.  Οι έρευνες δείχνουν ότι η ξεκούραση και η χαλάρωση συνδέονται με βελτιωμένη συγκέντρωση, τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της δημιουργικότητας.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ζούμε καλύτερα, προσπαθούμε να ασκούμε το σώμα και το μυαλό με κάθε τρόπο, ώστε να γινόμαστε όσο το δυνατόν πιο «αποτελεσματικοί».

Οι στιγμές της απόλυτης απραξίας, αυτές που αφήνεις το βλέμμα σου να περιπλανηθεί στον ορίζοντα ή ακόμη και στο ταβάνι, αυτές που έχεις αποσυνδεθεί από τηλέφωνα και οθόνες, που έχεις αφήσει στην άκρη μελέτη, υποχρεώσεις και δουλειές, μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Οι Ολλανδοί είναι ένας λαός που, σύμφωνα με το site Blue Zones, είναι σε αρκετά υψηλή θέση όσον αφορά την ικανοποίηση από τη ζωή σε σχετική λίστα. Το ίδιο και τα παιδιά τους: θεωρούνται από τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που απολαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά αγαθά για την οικοδόμηση ευτυχισμένων κοινωνιών: ωράριο απασχόλησης μικρότερο από το μέσο όρο, εθνική υγειονομική περίθαλψη και μειωμένο κόστος πανεπιστημιακών διδάκτρων.

Το Niksen αποδείχτηκε σωτήριο όσον αφορά το εργασιακό στρες και το burnout, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουν τα David Lloyd Clubs, μια βρετανική εταιρεία για την προάσπιση της υγείας και της ευεξίας (κάτι σαν κέντρο ευεξίας δηλαδή) που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι οποίοι διοργανώνουν και ειδικά σεμινάρια εφαρμογής Niksen, τα 2/3 των Βρετανών αποκάλυψαν ότι ένιωθαν ψυχικά εξουθενωμένοι το 2023 εξαιτίας των ατελείωτων υποχρεώσεων (41%), των οικογενειακών απαιτήσεων (37%) και του στρες στη δουλειά (37%).
Το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει ο Jan de Jonge, Ολλανδός εργασιακός και αθλητικός ψυχολόγος που έχει γίνει πρεσβευτής του Niksen, δεν είναι τόσο το τι θα κάνεις στον χρόνο της απραξίας σου.

«Δεν είναι απαραίτητο να χαζεύεις τον ουρανό, μπορείς να ακούσεις κι ένα τραγούδι ή ένα podcast. Εκείνο που καθιστά την πρακτική του Niksen διαφορετική από άλλες μεθόδους ευεξίας όπως το breathwork ή ο διαλογισμός είναι η απουσία πρόθεσης και σκοπού. Το Niksen δεν υπακούει σε κανόνες. Δεν έχει σωστό και λάθος. Είναι το απόλυτο τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποτελεί καν μια παραδοσιακή συνήθεια των Ολλανδών, αλλά έναν σίγουρο τρόπο να αναρρώσει κανείς από το εργασιακό burnout. Παρ’ όλα αυτά, λέμε εμείς, για να μην φτάσεις ως εκεί και πέσεις στην ανάγκη του, δεν χάνεις τίποτε να το εξασκείς κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα προληπτικά.

Αν δεν ξέρεις πώς, μπορείς να τσεκάρεις την εφαρμογή των David Lloyds ή απλά να παρατηρήσεις τα σκυλιά, όταν ξαπλώνουν στον ήλιο και τα παιδιά όταν βαριούνται: κάτι περισσότερο ξέρουν.

με πληροφορίες από ow.gr