Τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα πύρινα μέτωπα δίνουν από νωρίς το πρωί της Τρίτης (12/08/25) οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εν μέσω ισχυρών ανέμων εντάσως έως και 8 μποφόρ, υψηλών θερμοκρασιών κι έντονης ξηρασίας.
Ο καιρός Hot-Dry-Windy εντείνει τον κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή.
Πιο δύσκολη είναι η εικόνα στη Ζάκυνθο, όπου οι κάτοικοι δέχονται μπαράζ μηνυμάτων από το 112, προκειμένου να εκκενώσουν χωριά, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται από τα ξημερώματα κι ολοένα και φουντώνει.
Το πιο πρόσφατο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους στο Κερί για εκκένωση προς την πόλη της Ζακύνθου.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί μήνυμα για εκκένωση από Αγαλά προς Κοιλιώμενο και Μαχαιράδο, ενώ είχε ήδη εκκενωθεί η ίδια περιοχή, αρχικά προς Κερί.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ όπως βλέπετε κι εσείς στο παρακάτω βίντεο ο ουρανός έχει μαυρίσει και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγαλά και Κερίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λένε οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα σε σπίτια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγαλά, η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό, ενώ ο πρόεδρος του Κερίου προειδοποιεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να μην μπουν οι φλόγες μέσα στον οικισμό.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι ζητήθηκε, για προληπτικούς λόγους, η εκκένωση ξενοδοχείου που βρίσκεται στην περιοχή Απελάτι πριν το Κερί.
Σύμφωνα με το inkefalonia, υπάρχει και διακοπή ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές λόγω της φωτιάς.
Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 οχήματα, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.
Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Βόνιτσα – Εντολή εκκένωσης για το Βαρκό
Στο μέτωπο της Βόνιτσας, η πυρκαγιά στα Παλιάμπελα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 03:45 τα ξημερώματα κι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 112, ένα για ετοιμότητα και ένα για απομάκρυνση από Βαρκό προς Παλιάμπελα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 85 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα, εννέα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Το μήνυμα από το 112 έγραφε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρκό απομακρυνθείτε προς Παλιάμπελα».
112 ήχησε και για όσους βρίσκονται στη Βόνιτσα οι οποίοι καλούνται να είναι σε ετοιμότητα.