Από τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Από τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» αναφέρει ο θυμόσοφος λαός κι αυτό ήταν προφανώς που προσπάθησαν να αποφύγουν στο πλαίσιο της συνάντησης Δένδιας και Τσαβούσογλου στην Αθήνα, λίγο διάστημα μετά την επεισοδιακή συνάντηση τους στην Άγκυρα.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνάντησης προχώρησαν σε σύντομες δηλώσεις, ενώ δεν δέχθηκαν ερωτήσεις, προφανώς για να αποφευχθεί ένα νέο μικρό «θερμό επεισόδιο».

Δένδιας και Τσαβούσογλου συζήτησαν αμέσως μετά τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού με τον πρωθυπουργό, πάνω σε μία ατζέντα 25 σημείων οικονομικής συνεργασίας, ενώ ανακοίνωσαν από κοινού και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν παράλληλα στην αναγνώριση όλων των εμβολίων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντιστρόφως.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ συμφωνήθηκε ένας αριθμός προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών COVID για τη μετακίνηση των πολιτών ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον ομόλογο του για την νίκη της ομάδας Εφές Αναντολού στον ευρωπαϊκό τελικό μπάσκετ.

Ο Τούρκος Υπουργός ευχαρίστησε από την πλευρά του το «φίλο» όπως τον αποκάλεσε Νίκο Δένδια, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα 25 σημεία οικονομικής συνεργασίας της Καβάλας.

«Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, όπου και τονίστηκε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, πιο πρόσφατα, η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli», εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Ο Έλληνας υπουργός καυτηρίασε επίσης τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάνοντας σαφές ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό. Τόνισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.