Δημήτρης Παπανικολάου: «Δεν δεχόντουσαν την κόρη μου στο σχολείο»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για τις συμπεριφορές που έζησαν με τη γυναίκα τους για την κόρη τους που έχει αυτισμό.

«Η αποδοχή θέλει χρόνο»

Ο γνωστός αθλητής μίλησε για το βιβλίο του με τίτλο «11:11 – Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» στο οποίο περιγράφει την πορεία του στο μπάσκετ αλλά και το πώς άλλαξε η ζωή του με τη σύζυγό του όταν έμαθαν πως η κόρη τους Άρια, είναι στο φάσμα του αυτισμού.

«Είχαμε βιώσει πολλές κακές συμπεριφορές για την Άρια, bullying, απορρίψεις από σχολεία. Η αποδοχή θέλει χρόνο, εγώ έκανα πάνω από δέκα χρόνια να πω τη λέξη αυτισμός για την κόρη μου. Το σημαντικό δεν είναι να έχει κύπελλα αλλά να βοηθάς τους άλλους να πιάσουν το ταβάνι τους».

«Η κόρη μου με βοήθησε στο να μη ζω στον μικρόκοσμό μου»

Όπως λέει ο ίδιος: «Η κόρη μου με βοήθησε στο να μη ζω στον μικρόκοσμό μου, να ξεχωρίζω την ευτυχία από την επιτυχία που δε συμβαδίζουν πάντα. Νιώσαμε στα 15 της ότι ήταν η ώρα να της πούμε Άρια είσαι στο φάσμα του αυτισμού’». Η Άρια μας είπε ότι ‘ήμουν σε ένα κλουβί και ελευθερώθηκα’».

«Δεν την δεχόντουσαν στο σχολείο»

Μιλώντας για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει, αναφέρει:

«Υπήρχαν σχολικές κοινότητες που δε δεχόντουσαν την κόρη μας επειδή έλεγαν ότι δε θα αριστεύσει στο σχολείο. Το σχολείο είναι για να κάνει καλύτερους ανθρώπους. Δεν είναι απαραίτητα να τους κάνει όλους για τη NASA. Ο γιατρός που πηγαίναμε είπε στη γυναίκα μου ότι έχει και ο Δημήτρης στοιχεία Άσπεργκερ. Δε με άφηνε η γυναίκα μου να πω για τον αυτισμό της κόρης μας και είπα για μένα».

Όπως λέει, του έκαναν την τιμή ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και μπήκαν πρεσβευτές στην Ακαδημία Uniquall όπου έχουν 60 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

«Μετά πήρε θάρρος και η γυναίκα μου και η κόρη μου και ήρθαν το ίδιο βράδυ και είπε ‘μπαμπά, πες και για μένα», συμπληρώνει.