Στην Αγία Γαλήνη η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο
Στην Αγία Γαλήνη η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο

Πύρινος εφιάλτης και πάλι νότια του Ρεθύμνου όπου ξέσπασε φωτια στην Αγία Γαλήνη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών τέθηκε γρήγορα  υπό έλεγχο.

Στο σημείο επιχειρούσαν  ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ στην μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς πήρε μέρος και από αέρος πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Η αρχική εστία σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες ήταν στο ύψος της ρεθεμνιώτικης διακλάδωσης προς Αγία Γαλήνη.

Την ίδια ώρα υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση το μεσημέρι της Κυριακής, σε περιοχή κοντά στον οικισμό της Πόμπιας του Δήμου Φαιστού. Οι φλογες, σύμφωνα με τα μέχρι χθες στοιχεία, έκαψαν πάνω από 1.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή που έχει υποστεί το σύστημα άρδευσης στην περιοχή.

Οι ζημιές αναμένεται να καταγραφούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Φιαστού, μετά τη συνολική κινητοποίηση που υπήρξε, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά την Κυριακή  το απόγευμα, ενώ κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέμεναν σε επιφυλακή στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, για τον έλεγχο πιθανών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, στις 15.45 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου, υπήρξε μέτωπο φωτιάς σε χορτολιβαδική έκταση βορειοδυτικά της Τοπικής Κοινότητας Πόμπιας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς τις Τοπικές Κοινότητες Πετροκεφαλίου και Κουσέ.

Σημειώνεται ότι φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Πινακιανό Οροπεδίου Λασιθίου. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετείχαν 20 πυροσβέστες με 6 οχήματα 4 πενταμελείς ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μία 5μελής ομάδα εθελοντών.

Εξακολουθούν να μαίνονται οι φωτιές που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας με τους ισχυρούς κατά τόπους ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Στον Έβρο, στην περιοχή της Δαδιάς η βροχή που έπεσε χθες  ήταν ασθενής και κράτησε λίγα λεπτά, ενώ νέο μέτωπο εντοπίζεται στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

Όσον αφορά την Ηλεία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού ενώ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε  στην περιοχή Μακρίσια.

Στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, μαίνεται από χθες  το πρωί πυρκαγιά σε πευκόδασος η οποία  εκδηλώθηκε ύστερα από πτώση κεραυνού.

Στη Λέσβο η εικόνα είναι καλύτερη, με τη φωτιά να καίει μόνο στη Ρογκάδα.

Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί και σε χαμηλή βλάστηση στον Σκαραμαγκά Αττικής.

Πυροσβέστες και εθελοντές συμμετείχαν στην κατάσβεση
Πυροσβέστες και εθελοντές συμμετείχαν στην κατάσβεση

Χιλιάδες στρέμματα

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Θα ακολουθήσουν ακριβέστερες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2), χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Σύντομα, εξάλλου, θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.

Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕπαΔαπ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χαρτογραφικά δεδομένα των πυρκαγιών αναρτώνται στον σύνδεσμο

http://fmrsvm.for.auth.gr/

«Περισσότερες πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο»

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλιο και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε «σίγουρα έχουμε ξηρό καλοκαίρι, ειδικά στη νότια Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο υπήρξαν και πρώιμοι καύσωνες, όμως τώρα έχουμε και μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο τέλος της περιόδου και όταν θα είναι διαθέσιμα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και το άθροισμα της συνολικής καμένης έκτασης θα μπορεί να αποτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιπρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου που ελήφθησαν.

Υπάρχει μόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πλήρης αξιοποίηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από τα δασαρχεία των χαρτογραφικών δεδομένων που παρέχουμε», σημείωσε.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών – ΕπαΔαΠ στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών σχετικών με την πρόληψη αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά από τους αρμόδιους φορείς στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Οι υπηρεσίες αυτές βασίζονται σε εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων μέσης ή υψηλής ευκρίνειας και δύναται να ενημερωθούν ή να εφαρμοστούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΕΠαΔαΠ αναπτύσσονται: Υπηρεσία χαρτογράφησης τύπων καύσιμης ύλης, με δυνατότητα ανανέωσης του χαρτογραφικού προϊόντος όποτε και όπου χρειάζεται. Υπηρεσία αυτόματης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων, η οποία παρέχει σε άμεσο χρόνο μετά την πυρκαγιά, την οριοθέτηση της καμένης έκτασης με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Υπηρεσία μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης έναρξης δασικών πυρκαγιών, η οποία θα έχει δυνατότητα οχταήμερης πρόβλεψης.