Χρυσοχοΐδης: «Η αστυνομία, δεν μπορεί να τρέξει τόσο γρήγορα όσο οι εξελίξεις»

Καλεσμένος το πρωί της Δευτέρας, βρέθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οποίος ανέφερε πως θα δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι, όπου θα μπορεί να καταφεύγει το θύμα ενδοοικογενειακής βίας και θα παραμένει εκεί για όσο διαρκεί χρειαστεί, ενεργοποιούνται μες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας για τις γυναίκες

«Έχουμε 30-40 υποθέσεις την ημέρα… Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια του θύματος μέχρι να λήξει η κρίση. Αυτό πρέπει να επιτύχουμε. Εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή μια ασφαλή στέγη, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση. Την τοποθεσία θα την ξέρει μόνο η αστυνομία», υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (08.04.24) στον ΣΚΑΪ για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στη «σκιά» της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

«Πέφτει μια πολύ βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία, δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι έφυγε ένα κορίτσι», είπε ο ίδιος σχετικά με το στυγερό έγκλημα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παραίτησής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία που ψηφίστηκε το 2006», τονίζοντας ότι έκτοτε δεν έγινε τίποτα άλλο και πρόσθεσε ότι «το 2019 ιδρύσαμε το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας, μια σειρά υπηρεσίες και όλα τα πρωτόκολλα».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαχείριση από πλευράς αστυνομίας του περιστατικού στους Αγ. Αναργύρους που κατέληξε στη δολοφονία της γυναίκας είπε ότι «υπάρχουν αστοχίες αλλά υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες».

«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στα οποία παρεμβαίνουμε. Επειδή τρέχουν πολύ γρήγορα τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση. Οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που δέχονται μιλάνε πια» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, και διευκρίνισε ότι «και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις».

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ίδιος ανέφερε ότι «εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house για να μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί, τα οποία θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα και θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα».

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά βίας που εμπλέκονται ανήλικοι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι «υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που έχουν εμφανιστεί με πιο βίαιο τρόπο, 500 συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει μέσα σε δύο μήνες. Χθες στη Γλυφάδα αποτράπηκε μία συνάντηση ανηλίκων για να συγκρουστούν και κλήθηκαν και οι γονείς. Η ποινική μεταχείριση του ανηλίκου είναι περίπλοκη. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μία γραμμή πενταψήφια που θα λειτουργεί στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων και θα μπορεί να δέχεται καταγγελίες».

Σχετικά με το ζήτημα των επίορκων αστυνομικών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για 97 περιπτώσεις ενώ ο φρουρός στους Αγ. Αναργύρους «υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου» και πρόσθεσε ότι «ζήτησα με ποιον τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι «η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».

Αναφερόμενος δε και στα περιστατικά άγριας βίας μεταξύ ανηλίκων, ο υπουργός επεσήμανε ότι σύντομα θα λειτουργήσει 5ψήφια γραμμή καταγγελίας για αυτά τα περιστατικά, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε και για υποψίες ή χρόνιες καταστάσεις.