Χαρά Σπηλιοπούλου

Η πύρινη τραγωδία στο Μάτι είναι ο «οδηγός» της ταυτοποίησης των σορών της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Της ιατροδικαστικής  λειτουργίας στο Μάτι ηγήθηκε η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, που μίλησε στο Radio Me για την εμπειρία της αλλά και για τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα για την ταυτοποίηση των σορών.

Η ιδία περιέγραψε τα βήματα ως εξής: «Τεράστια είναι η συμβολή της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών  ΟΑΘΥΚ, που έχει δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ. και η οποία εκπαιδεύεται συνεχώς. Συμμετέχω κι εγώ στην εκπαίδευσή τους και πάντα τους λέω τι κάνουμε όταν συμβεί το κακό, ενστικτωδώς και ποιες κινήσεις ακολουθούμε, πάντα με απόλυτο σεβασμό για το νεκρό και την οικογένειά του. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για ένα πρωτόκολλο.

Την πρώτη μέρα καταγράφουμε το σύνολο των αγνοουμένων. Ποιος αναζητά ποιόν;

Και αυτοί που έρχονται να ζητήσουν πληροφορίες για τον δικό τους άνθρωπο δίνουν γενετικό υλικό με ένα στειλεό από τη στοματική κοιλότητα. Και το δίνουν στην αρμόδια ομάδα της αστυνομίας που συγκεντρώνει τα προθανάτια δείγματα.

Έτσι την πρώτη μέρα ξέρουμε πόσα άτομα αναζητούμε και τις επόμενες ημέρες  παίρνουμε γενετικό υλικό από τους νεκρούς. Ο καθένας σάκος που φτάνει στο νεκροτομείο έχει ένα αριθμό. Από αυτόν οι ιατροδικαστές θα πάρουν το πιο πρόσφορο γενετικό υλικό, αν υπάρχει αίμα, αλλιώς κάτι άλλο όπως δόντι, οστό, μυ κ.α.  Αυτά στέλνονται μαζί με τα προθανάτια δείγματα στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όλα αυτά μπαίνουν σε μια τράπεζα γενετικών  δεδομένων και μέσα σε λίγες ώρες  -αφού έχουμε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της Ευρώπης, του κόσμου ίσως-  ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτός που αναζητά το παιδί του είναι σίγουρος  ότι το παιδί του είναι ο νεκρός με τον αριθμό τάδε».

Στη συνέχεια συντάσσονται οι εκθέσεις της ταυτότητας των νεκρών σε σχέση με τα δεδομένα των συγγενών. Η έκθεση αυτή δεν είναι μια παράγραφος. Έχει πολύ   γραφειοκρατία, χρειάζονται αρκετές ώρες. Οι εκθέσεις είναι πραγματογνωμοσύνες και θα πάνε σε ένα δικαστήριο. Οι εκθέσεις αυτές παραδίνονται στους ιατροδικαστές για να συντάξουν τα πιστοποιητικά θανάτου και να αποδοθούν οι σοροί στους συγγενείς τους.

Η κυρία Σπηλιοπούλου δεν έκρυψε το φόβο της στο ενδεχόμενο μέσα στα πρώτα βαγόνια να έχουν αναπτυχθεί, όπως ακούστηκε θερμοκρασίες 1600 βαθμών, γεγονός που θα επηρεάσει την ταυτοποίηση στις απανθρακωμένες σορούς.

“Στους 1600 βαθμούς δεν ζει η πρωτεΐνη για να ληφθεί δείγμα DNA… Είμαι βέβαιη ότι θα ψάξουν ακόμα και σε κρυμμένα μέρη να βρουν ιστούς, γενετικά ίχνη, για να μπορεί η κάθε οικογένεια να αποδώσει στο νεκρό της  την τιμή που του αξίζει» είπε χαρακτηριστικά.