Κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κυκλοφορεί το Μποζολέ Νουβό (Beaujolais Nouveau), ένα καθημερινό κόκκινο κρασί, που χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ των Γάλλων, έχει γίνει παγκόσμια μόδα.
Παράγεται από την ποικιλία Γκαμέ (Gamay) στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας, μία από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές οινοποιητικές περιοχές της Γαλλίας.
Το κύριο χαρακτηριστικό του , είναι ότι εμφιαλώνεται δύο μήνες μετά τον τρύγο του. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρουτώδες, ελαφρό κόκκινο κρασί, πολύ νεαρό όμως για να θεωρηθεί μεγάλο κρασί. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες.
Το μέτριο αυτό κρασί γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία,όχι μόνο λόγω μάρκετινγκ αλλά και εξαιτίας της προσιτής τιμής του.
Ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της τρίτης Πέμπτης του Νοεμβρίου ανοίγουν τα πρώτα μπουκάλια του νέου κρασιού στα μπιστρό του Παρισιού, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν στην πόλη Μποζέ, την ιστορική πρωτεύουσα της περιοχής Μποζολέ, για να δοκιμάσουν επί τόπου την καινούργια σοδειά.
Μέσα στην ημέρα τα εκατομμύρια μπουκάλια του «Μποζολέ Νουβό» παίρνουν το δρόμο για τις αγορές του κόσμου και της Ελλάδας.
Τα χαρακτηριστικά του
Τα κρασιά τύπου nouveau,όπως αναφέρει το Olive magazine, είναι συνήθως ερυθρού χρώματος, με εντυπωσιακές αποχρώσεις, που κυμαίνονται από βιολετί μέχρι φούξια και αποτελούν ένδειξη της φρεσκάδας τους. Τη μύτη κατακλύζουν τα απίστευτα γοητευτικά αρώματά τους, που θυμίζουν αρώματα λουλουδιών και φρούτων.
Έκρηξη αρωμάτων κερασιού, μπανάνας ή φράουλας, κάποτε σε φόντο μπαχαρικών.
Με τι ταιριάζει
Τα φρέσκα κρασιά πίνονται δροσερά και συνοδεύουν αρωματικά και ελαφριά πιάτα, όπως πράσινες σαλάτες με μπαλσάμικο, ζυμαρικά και κοτόπουλο μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλαντικά, γλυκόξινα εξωτικά πιάτα, αλλά και φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Μπορούν να συνδυαστούν όμορφα με φαγητά του καθημερινού τραπεζιού και να κάνουν γευστική συντροφιά ακόμη και σε σάντουιτς, μπέργκερς, πίτες, σφολιάτες γεμιστές με τυρί και ζαμπόν, πίτες με σουβλάκι και πίτσες. Αυτά τα φρέσκα κρασιά φαίνεται πως δεν εντάσσονται στην γκάμα των προτιμήσεων των κλασσικών και αυστηρών οινόφιλων, αλλά το άνετο στυλ τους σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους κερδίζει κυρίως τους νέους. Τους οπαδούς των πρώιμων κρασιών προσελκύουν και οι εντυπωσιακές, όλο χρώματα, χαρούμενες ετικέτες που “αγκαλιάζουν” τις φιάλες και προσθέτουν ένα χαλαρό και παιχνιδιάρικο ύφος.
Οι Έλληνες παραγωγοί αν και παρουσίασαν τα προηγούμενα χρόνια κρασιά πρώιμα που προσομοιάζουν με το Beaujolais nouveau δεν έδειξαν να αγκαλιάζουν μαζικά την ιδέα.
Έτσι, η αγορά αυτού του είδους κυριαρχείται από τις γαλλικές εισαγωγές. Ωστόσο, το καταναλωτικό ενδιαφέρον δεν λείπει και είναι αρκετοί οι οινόφιλοι, που αναμένουν με ενδιαφέρον κάθε χρόνο να γευτούν τα φρέσκα αρώματα και τη φρουτώδη γεύση αυτών των κρασιών.