«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. ‘Αρα θα είναι και ένας Προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023. Τόνισε ότι «πολύ σύντομα, μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα, και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το σχέδιο του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι’ αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».
Σχολίασε ότι πανηγυρίζει η ΝΔ ότι έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη».
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», ότι αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και ότι κατάφερε «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, επιστροφή στις αγορές και ανάκτηση της αξιοπιστίας και με τη ρύθμιση του χρέους, έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια», πρόσβαση στις αγορές και με 37 δισ. στα ταμεία.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε το «τάλαντο» που της δόθηκε, «με τον πιο άδικο και ιδιοτελή τρόπο», ότι ξαναγύρισε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων, «μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος».
Σημείωσε ότι παρά τις δημοσιονομικές δυνατότητες που ήρθαν από την ΕΕ μετά την πανδημία, εκείνη τις χειρίστηκε με «ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια»: «55 δισ. ευρώ λέτε ότι δαπανήσατε σε τρία μόλις χρόνια, και το ερώτημα είναι πού πήγανε αυτά τα λεφτά;». Απαντώντας ο ίδιος, είπε ότι αυτά πήγαν στις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς, «στους ημέτερους πήγαν», «γι’ αυτό και οι ανισότητες διευρύνθηκαν».
«Αισχροκέρδεια made in Greece»
Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε καν να εκτιμήσει την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ότι ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ.
Είπε ότι με τις επιλογές της πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της κρίσης, ότι «η αισχροκέρδεια είναι made in Greece», μίλησε για «πρωτιές ακρίβειας στην ΕΕ των 27», τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι ενώ η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι ένας κατώτατος μισθός, στην Ελλάδα είναι δύο, και πως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν απολέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Αντίθετα, είπε ότι κάποιοι ευνοούνται, «21 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν κέρδη 1,47 δισ. το 2021 και 3,744 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2022».
Επιπλέον, είπε ότι οι τράπεζες είχαν κέρδη 2,35 δισ. το εξάμηνο, αλλά δεν δίνουν δάνεια σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. «Ποιος σας πιστεύει όταν κάνετε δήθεν τους τσαμπουκάδες. ‘Ανταλλάξαμε’, λέει, ‘μπινελίκια με τους τραπεζίτες’. Σιγά τα αίματα», σχολίασε, «οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια, οι κυβερνήσεις νομοθετούν». Ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και γιατί δεν αφαιρεί φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική διακυβέρνηση»
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει». «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν στήσετε τις κάλπες, θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλά για σταθερότητα, ζητά δεύτερες και τρίτες εκλογές αν χρειαστεί και πως «αποτελεί πλέον, τον υπ’ αριθμό 1 παράγοντα ανωμαλίας, για την οικονομία, τη δημοκρατία, τους θεσμούς».
«Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, επί ημερών σας διοικούνταν από τη Greek Mafia»
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «βαριά υποχρέωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας», λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «αφήνει βαθιές και ανεξίτηλες πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας».
Τον κατηγόρησε ότι επέλεξε το δρόμο της συγκάλυψης και πως τώρα μαθαίνει ότι θα επιχειρήσει «λάσπη και φτηνό αντιπερισπασμό». «Δεν θα διασωθείτε», είπε στον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως «αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες».
Προκάλεσε τον πρωθυπουργό να ανοίξουν τα αρχεία της ΑΔΑΕ, των παρόχων, της εισαγγελίας. «Γιατί φοβάστε;», είπε, σημειώνοντας ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τηρούνταν οι συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις, δεν καταστράφηκαν αρχεία και όλα είναι στο φως, «αλλά ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia, ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia».