Είμαστε ένα βήμα πριν βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους! Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται, είπε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ επανέλαβε την έκκληση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.
Η κυρία Πελώνη επισήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης, γι’ αυτό, όπως είπε, αποφασίστηκε «παράταση των self test για κάποιες ομάδες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση των κρουσμάτων του κοροναϊού το τελευταίο διάστημα, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Την απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά την τακτική συνεδρίαση αύριο Πέμπτη 24 Ιουνίου, με την πλειονότητα των μελών της να τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της απόφασης και της άμεσης εφαρμογής της.
Ερωτηθείσα σχετικά η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε: «Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό, σε κάθε περίπτωση είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».
Για το θέμα των διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους η κα Πελώνη είπε ότι κάποιες τίθενται σε ισχύ σταδιακά θυμίζοντας ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν φορούν μάσκα στα γυμναστήρια. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα ανακοινώνονται και άλλα. Για την πορεία του κοροναϊού, το πέταγμα των μασκών αλλά και το πώς θα βλέπουμε τον ιό του χρόνου μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Έως τις αρχές του 2022 τον κοροναϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε πως τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος συνιστά τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.
«Τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό» σημείωσε.
«Οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι στις παραλλαγές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από τη δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά» επεσήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80%, ίσως οι μεταλλάξεις να μην ”βρουν χώρο” για να επικρατήσουν» εξήγησε και πρόσθεσε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.
Το τέταρτο κύμα του κοροναϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος πρόσθεσε πως το χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.