Πτώση των βάσεων σε πολλά Τμήματα «βλέπουν» φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου. Χθες έπεσε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ενώ σήμερα ξεκινούν οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα, με το μάθημα των Αγγλικών.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι βαθμοί θα ανακοινωθούν νωρίτερα από άλλες χρονιές και οι βάσεις εισαγωγής πριν τις 15 του Αυγούστου.
Ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης, από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αναφέρει πως, για μια ακόμα χρονιά οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν. Η πραγματικότητά είναι ότι οι φετινές εξετάσεις παρουσίαζαν ιδιαιτερότητες λόγω των συνθηκών που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι τα δυο τελευταία χρόνια. Αφ’ ενός η τηλεκπαίδευση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Υπουργείου, αφ’ ετέρου η αύξηση της ύλης στα περισσότερα μαθήματα (κατά 30% περίπου) και βασικότερο όλων η έλλειψη εμπειρίας στις γραπτές δοκιμασίες μέσα στα σχολεία λόγω της μη διεξαγωγής ενδοσχολικών εξετάσεων τα δυο προηγούμενα χρόνια δυσκόλεψαν πολύ τους μαθητές. Είναι λογικό λοιπόν, να αναμένεται πτώση στις βάσεις των περισσότερων σχολών.
Πιο συγκεκριμένα οι πρώτες εκτιμήσεις είναι οι εξής:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικού προσανατολισμού) ενδέχεται να υπάρξει πτώση των βάσεων λόγω του ψηλότερου βαθμού δυσκολίας στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών
- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικού προσανατολισμού) οι βάσεις μάλλον θα έχουν πτώση λόγω της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων στα μαθηματικά
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) το πιθανότερο είναι να υπάρξουν αυξομειώσεις των βάσεων. Μόνο στη βιολογία ίσως τα θέματα να δυσκόλεψαν λίγο τους υποψηφίους.
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) θα υπάρχει μεγάλη πτώση λόγω των απαιτητικών θεμάτων στα μαθηματικά.
Σίγουρα θα υπάρχει πτώση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Επίσης, λόγω των διαφορετικών συντελεστών που οι σχολές δίνουν σε κάθε μάθημα ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις περσινές βάσεις. (π.χ. η Νομική Αθηνών έχει 25% συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης δίνει 30% για αρχαία, 30% στη Νεοελληνική γλώσσα και από 20% στα λατινικά και ιστορία).
«Από τη στήλη αυτή θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά καλά αποτελέσματα. Να ξέρουν ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις που έδωσαν ήταν μια μικρή μάχη στη ζωή τους. Οι μεγάλες μάχες έπονται.
Να έχουν την υγεία τους να είναι τυχερά στη ζωή τους, και να μη χάσουν ποτέ το χαμόγελο τους», τονίζει.
Ο διευθυντής των φροντιστηρίων ΟΡΟΣΗΜΟ, κ. Μανώλης Καζαντζάκης, εξηγεί πως οι φετινές εξετάσεις είχαν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά :
1)Τα δύο χρόνια της πανδημίας εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου με αποτέλεσμα τη δημιουργία μαθησιακών κενών και την ελλιπή ολοκλήρωση της ύλης.
2)Οι μαθητές που κλήθηκαν να εξεταστούν δεν είχαν τα προηγούμενα λυκειακά χρόνια εξεταστεί ενδοσχολικά.
3)Η ύλη αυξήθηκε σημαντικά φέτος κι έτσι απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή της κι έμεινε λιγότερος για επανάληψη.
Όπως καταλαβαίνουμε οι υποψήφιοι είχαν να αντιμετωπίσουν τους τρεις παραπάνω ανασταλτικούς παράγοντες που δυσχέραναν σημαντικά την προσπάθειά τους.
Το επόμενο εμπόδιο που είχαν μπροστά τους οι μαθητές ήταν τα θέματα των πανελλαδικών, τόσο σαν πρωτόγνωρη εμπειρία, όσο και σαν βαθμός δυσκολίας.
Στα Μαθηματικά και στα Αρχαία, τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων, τα θέματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά ενώ στη Βιολογία οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι ήταν μικρές αν και τη χαρακτήριζε η πολύ μεγάλη έκταση των απαντήσεων που απαιτούνταν.
Τα Λατινικά που αντικατέστησαν την Κοινωνιολογία είναι σαφώς δυσκολότερα σαν αντικείμενο με αποτέλεσμα οι βαθμολογίες να είναι σαφώς χαμηλότερες.
Στη Φυσική και στη Χημεία, δύο μαθήματα που δυσκολεύουν παραδοσιακά τους υποψηφίους, τα αποτελέσματα αναμένεται στη μεν Χημεία να έχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Φυσική, για την οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφή εικόνα ,αναμένεται οι επιδόσεις των μαθητών να είναι χαμηλότερες.
Έτσι περιμένουμε για το 1ο το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, πτωτική τάση στις βάσεις και αντίστοιχη μείωση των συντελεστών της ΕΒΕ.
Όσον αφορά στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το κυρίως πεδίο δηλαδή των αριστούχων, ενδεχομένως να παρουσιαστούν κάποιες αυξομειώσεις στις βάσεις των τμημάτων.
Για τα τμήματα των ενστόλων αναμένεται φθίνουσα πορεία των βάσεων ειδικά στις Στρατιωτικές και κυρίως στις Αστυνομικές σχολές.
Αυτές βέβαια είναι οι πρώτες εκτιμήσεις οι οποίες θα γίνουν περισσότερο ασφαλείς όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά των βαθμολογιών από το υπουργείο Παιδείας.
Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών ξεκινά η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και τη συνεργασία των μαθητών με ανθρώπους που γνωρίζουν ιδιαίτερα τη διαδικασία αυτή.
«Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές του Ηρακλείου», αναφέρει.
Ο φιλόλογος, διευθυντής των φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου, κ. Μανόλης Μαυράκης, αναφέρει ότι τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαμορφώνουν κάθε χρόνο τρεις παράγοντες.
- Η δυσκολία των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις και συνεπώς οι επιδόσεις των μαθητών σε αυτές.
- Ο αριθμός των εισακτέων, όπως ορίζεται κάθε χρόνο από το υπουργείο παιδείας και
- Οι προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία.
Για τη φετινή χρονιά καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η πολύ σοβαρή μεταβολή σε σχέση με τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.
Φέτος, για πρώτη φορά κάθε πανεπιστημιακό τμήμα προσδιόρισε ξεχωριστά τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα, που αφορούν το εκάστοτε επιστημονικό πεδίο.
Πρόκειται για μια αλλαγή, η οποία αναμένεται να διαφοροποιήσει έως και θεαματικά την βάση εισαγωγής κάποιων τμημάτων. Αυτό φυσικά θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τις επιδόσεις των μαθητών στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Γενικότερα, όλοι μιλούν φέτος για πιο ποιοτικά θέματα, τα οποία απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την απομνημόνευση – παπαγαλία και τα οποία προφανώς σε πολλούς μαθητές προκάλεσαν σοβαρές δυσκολίες.
Από την δυσκολία των θεμάτων προκύπτει ότι οι μαθητές του 4ου επιστημονικού πεδίου πιθανότατα θα πληγούν περισσότερο, καθώς όχι μόνο τα Μαθηματικά (που τόσο πολύ συζητήθηκαν ) αλλά και η Πληροφορική , καθώς επίσης και η Οικονομία κινήθηκαν σε υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Οι χαμηλές επιδόσεις τους θα προκαλέσουν σίγουρα πτώση των βάσεων.
Ελαφρώς πτωτικά είναι πιθανό να κινηθούν και οι βάσεις στο 2ο επιστημονικό πεδίο, κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά. Στο 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο το κόστος θα είναι λιγότερο, καθώς τα θέματα χαρακτηρίστηκαν αναμενόμενης δυσκολίας, με εξαιρέσεις το δύσκολο κείμενο του Θουκυδίδη στα Αρχαία Ελληνικά και τις απαιτητικές συνδυαστικές ασκήσεις στο μάθημα της Βιολογίας για τους μαθητές των επιστημών υγείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αναμένονται πολλές οι περιπτώσεις όπου οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν ανοδικά,
αν και η φετινή μείωση του αριθμού των εισακτέων βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ψυχραιμία όμως και υπομονή λίγες μέρες ακόμα μέχρι την ανακοίνωση των επιδόσεων των μαθητών. Τότε θα εξάγουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τις βάσεις εισαγωγής», αναφέρει.
Ο μαθηματικός, από το ΘΕΤΙΚΟ φροντιστήριο, κ. Κώστας Τζανιδάκης, αναφέρει πως τα αποτελέσματα αναμένονται από το Υπουργείο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι θα έχουμε πτωτική τάση της Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) στο 4ο κυρίως πεδίο και λιγότερο στο 2ο πεδίο λόγω μαθηματικών.
Τα θέματα αυτά καθ’ εαυτά ήταν πολύ προσεγμένα και όχι πολύπλοκα αλλά απαιτούσαν Μαθηματικό γραμματισμό δυσεύρετο για την εποχή … για πολλούς λόγους.
«Διαχωρίζω τα πεδία αφού και πέρσι για τα ίδια θέματα μαθηματικών ο μέσος όρος στο 4ο πεδίο ήταν 6,9 ενώ στο 2ο πεδίο ήταν 12,5. Είναι φανερό ότι χρειάζεται διαφορετική εξέταση Μαθηματικών στο 4ο και 2ο πεδίο. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος για τις κοινές ομάδες σχολών», αναφέρει.
Ένας επιπλέον λόγος που ενισχύει την άποψη πτώσης της Ε.Β.Ε. στο 4ο πεδίο είναι οι αυξημένες απαιτήσεις, σε σχέση με πέρυσι, σε Πληροφορική και Οικονομία.
Ένα κρίσιμο μάθημα που επηρεάζει την όλη διαδικασία, σε όλα τα πεδία, είναι η Έκθεση – Λογοτεχνία, όπου οι πρώτες διορθώσεις δείχνουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.
Οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις είναι:
Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων
Ο αριθμός των υποψηφίων
Οι επιλογές των μαθητών στο μηχανογραφικό και
Οι συντελεστές βαρύτητας των Πανεπιστημιακών τμημάτων.
Φέτος έχουν γίνει βελτιώσεις ώστε να μην υπάρξουν τμήματα χωρίς φοιτητές όπως πέρυσι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τα ειδικά μαθήματα που εξετάζονται από 18 – 30 Ιουνίου.
Συνοπτικά έχουμε πτωτικές τάσεις στο 4ο πεδίο, λιγότερες στο 2ο και μια σχετική ισορροπία, με λιγότερη πίεση στο 1ο και 3ο πεδίο.