ΑΣΚΗΣΗ των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 35

Με την… «Οργή του Ποσειδώνα» απαντά η ελληνική πλευρά στις όποιες προθέσεις της Τουρκίας να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρείται ήδη δεδομένο πως η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει έναν σοβαρό και αξιόλογο συνομιλητή σε οποιοδήποτε επίπεδο, οπότε και γίνεται μια δυναμική στροφή προς την πλευρά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, επί ελληνικού εδάφους, διμερής διακλαδική συνεκπαίδευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών με τίτλο «Η Οργή του Ποσειδώνα 2022», η οποία μάλιστα θα λάβει χώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η άσκηση άρχισε ήδη από χθες, με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, με το προσωπικό υποστήριξης τους. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στην τουρκική πλευρά, πως σε περίπτωση οποιασδήποτε κίνησης εναντίον της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, θα βρει τις Ηνωμένες Πολιτείες απόλυτα έτοιμες και κατάλληλα προετοιμασμένες.

Η άσκηση οργανώνεται και συντονίζεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και αύριο.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, η οποία είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα εκτελεστούν διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής όπως παρακάτω:

– Πτήσεις Εξοικείωσης.

– Πτήσεις βασικών Αμυντικών Ελιγμών.

– Εκπαίδευση μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών.

– Εναέρια μάχη.

– Ναυτιλία Χαμηλού Ύψους με Εικονικές Προσβολές Στόχων Επιφανείας.

– Αεροπορική υποστήριξη με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller – JTAC).

– Προσβολή – Υποστήριξη Ναυτικών Δυνάμεων.

– Πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

Στη Συνεκπαίδευση θα συμμετάσχουν από την Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και Στοιχεία JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ενώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες 10 F-35 και 14 F-15 που βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Ασφαλώς η ύπαρξη των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 35 για τα οποία υπάρχει προσυμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών επίσης δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία σε επίπεδο ουσίασς και συμβολισμών.

Σημειώνεται ότι κατά την άσκηση «Η οργή του Ποσειδώνα» πραγματοποιούνται για πρώτη φορά:

Συνδυαστική ανάπτυξη επιχειρησιακής εκπαίδευσης αμερικανικών Μαχητικών Αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.

Ανάπτυξη ολόκληρης Μοίρας Μαχητικών Αεροσκαφών σε άλλη βάση.

Εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην περιοχή ευθύνης της US European Command.