Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ πριν την Κεντρική Επιτροπή

Νέα ένταση στο ΠΑΣΟΚ καθώς ετοιμάζουν τις εργασίες στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής ενώ ακονίζουν μαχαίρια οι υποψήφιοι αρχηγοί. Μπαράζ διαρροών μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα για την ημερομηνία της εσωκομματικής κάλπης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να καταθέσει δική του πλατφόρμα, με τους αντιπάλους τους να καταθέτουν ξεχωριστά τις δικές τους. Ήδη νωρίτερα ο Χάρης Δούκας με κείμενο – παρέμβασή του που απεστάλη στον Γραμματέα της ΚΠΕ και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 30 Ιουνίου, πρότεινε κάλπες για νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με πηγές του κόμματος να σχολιάζουν ότι «η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη».
Μετά την πρόταση του Χάρη Δούκα για εκλογές ηγεσίας στις 3 και 10 Νοεμβρίου, από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος».

«Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος», ανέφερε από την πλευρά του το επιτελείο του δήμαρχου Αθηναίων απαντώντας στις αιχμές περί βιασύνης και κακού συμβούλου.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Δούκα, τόνισαν πως πρόκειται για ενωτική πρόταση, με στόχο η ΚΠΕ να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας ζητά η ψηφοφορία να διεξαχθεί με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Για… 2025 πάει ο Ανδρουλάκης

Βλέποντας την πίεση των αμφισβητιών αλλά και το κλίμα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική του πλατφόρμα την Κυριακή. «Θα προσπαθήσω η πρόταση να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης». Με αυτά τα λόγια δεσμεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο. Πάντως φαίνεται ότι σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης  να μπουν οι εσωκομματικές κάλπες προς τα τέλη του 2024 ή το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2025.

Στους συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει πως θέλει να προηγηθεί μια πολιτική διαδικασία πριν κληθεί η βάση να εκφραστεί για το πρόσωπο της ηγεσίας. Γι’ αυτό όπως έχει γράψει το topontiki.gr δεν αποκλείεται να δούμε ένα διαρκές συνέδριο με σκοπό να ξεκινήσει η «επανεκκίνηση» που ζήτησαν τα στελέχη του Κινήματος.

Ψάχνει  ο ΔούκαςΣτη παρούσα φάση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει απέναντι του αντιπάλους από διαφορετικές εσωκομματικές πτέρυγες και γενιές. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο που να τον αμφισβητεί και να τον πιέζει να επιταχύνει τις διαδικασίες. Όπως έχει γραφτεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ σίγουροι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο εν ενεργεία αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις θα καταθέσουν και οι υπόλοιποι αμφισβητίες, οι οποίες δε θα έχουν τεράστια απόσταση από τα όσα έχουν κατατεθεί επίσημα μέσω τηλεοπτικών παρεμβάσεων ή στο Πολιτικό Συμβούλιο. Οι προτάσεις των αμφισβητιών θα κατατεθούν ξεχωριστά. Ο Χάρης Δούκας μέσω του Χρήστου Πρωτόπαπα προσπάθησε οι διαφωνούντες να εκφραστούν μέσω ενός ενιαίου μετώπου. Βέβαια οι επίδοξοι αρχηγοί όπως ο Παύλος Γερουλάνος έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν αυτόνομα. Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Πρωτόπαπας ήταν και πίσω από τις διαρροές «κύκλων αμφισβητιών» Ανδρουλάκη την προηγούμενη Δευτέρα. Η πρωτοβουλία να εμφανίσει τους διαφωνούντες ως ενιαία φωνή δεν άρεσε σε όλους τους επικριτές του Ανδρουλάκη, καθώς τους «καπέλωσε».

Τεράστιο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή, παρά την εικόνα απομόνωσης του κ. Ανδρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο, εξακολουθούν να ευνοούν τους προεδρικούς.

Αναλυτικά το κείμενο του δήμαρχου Αθηναίων:
«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Την Κυριακή στις 30/06/2024 έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις.

Ευνόητο είναι πως οι εργασίες της Κ.Π.Ε πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Η γόνιμη συζήτηση που ευελπιστώ πως θα γίνει, χρειάζεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματά μας.

Συγκεκριμένα προτείνω:

Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη.

Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες του Κινήματός μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας, της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Προτείνω η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Θεωρώ ότι ο οδικός χάρτης εξασφαλίζει:

Πρώτον: Τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής.

Δεύτερον: Τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν σε εσωστρέφεια .

Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα.»

Κύκλοι ΠΑΣΟΚ: Κακός σύμβουλος η βιασύνη
Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη στην εισήγηση που απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Χαρακτηριστικά, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη.

«Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου» αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

«Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θαδιεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος» καταλήγουν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.