Αραβικός Σύνδεσμος: Δεν κατατάσσουμε πλέον τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση

Ο Ζάκι εξήγησε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις περιελάμβαναν τον χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως «τρομοκράτη», γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της επικοινωνίας μαζί της. Ανέφερε ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μην χρησιμοποιήσουν αυτή τη φόρμουλα, η οποία κατέστησε δυνατή την επικοινωνία με την Χεζμπολάχ.

Ο Ζάκι τόνισε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει επίσημους καταλόγους τρομοκρατών και ότι οι προσπάθειές του δεν περιλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό οντοτήτων ως τρομοκρατικών οργανώσεων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση τον Μάρτιο του 2016, αλλά η απόφαση αντιμετωπίστηκε με επιφύλακη από τον Λίβανο και το Ιράκ.

Τότε, ο Σύνδεσμος ζήτησε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να διαδίδει εξτρεμισμό και σεχταρισμό, να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και να μην υποστηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή.

Πρώτη συνάντηση εδώ και πάνω από 10 χρόνια

Στο ίδιο πλαίσιο, η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar αποκάλυψε Παρασκευή 28/6 την επίσκεψη του Ζακί στη Βηρυτό και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ «Πίστη στην Αντίσταση» Μοχάμεντ Ράαντ, που είναι η πρώτη συνάντηση εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Η επίσκεψη περιελάμβανε επίσης συναντήσεις με Λιβανέζους αξιωματούχους όπως ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Nabih Berri, ο προσωρινός πρωθυπουργός Najib Mikati και ο διοικητής του στρατού, ταξίαρχος Joseph Aoun, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον περιορισμό της κλιμάκωσης στο νότιο Λίβανο με το Ισραήλ, εκτός από τη συζήτηση για τον τερματισμό του προεδρικού κενού στον Λίβανο που βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερους από 19 μήνες.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν καθημερινούς βομβαρδισμούς πέρα από τα σύνορα, που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας