Σε σκληρή κόντρα για μία ακόμα φορά στη Βουλή, εξελίχθηκε η συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Το ν/σ του ΥΠΕΞ υπερψηφίστηκε, καθώς έλαβε 284 ψήφους (16 “παρών” και μία κατά).
Ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανίσει την επιλογή της κυβέρνησης ως μία στρατηγική και σημαντική επιλογή απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς. Θέλησε να υπεραμυνθεί των ελληνικών πολιτικών, αλλά και να στηρίξει πλήρως τον υπουργό του Νίκο Δένδια, καθώς και να διαμυνήσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει μια θάλασσα ειρήνης.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ότι εμφανίζουν ως προσωπικές τους κατακτήσεις τις πολιτικές που θέλησε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία τον είχε λοιδορήσει. Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν, ενώ πλέον φαίνεται πως η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών θα έχει διάρκεια.
Αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αποτελεί, ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» συνέχισε. «Έγινε εξαιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.
Οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε:
«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι’ αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό αναξιοπιστία εξηγώντας: «Τώρα, όμως, εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε τη θέση για την αιγιαλίτιδα στο Αιγαίο, δεν έχετε πρόβλημα να χειροκροτείτε εαυτούς και αλλήλους. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση. Είναι η δεύτερή σας φύση.
Γιατί σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία με αίσθηση εθνικής ευθύνης ανοίξαμε, εσείς, ενώ γνωρίζατε ότι ορθώς τα ανοίξαμε και ότι ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωσή τους, εσείς τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση. Και όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε και στα δύο στροφή 180 μοιρών».