ο Ρίχτερ προκαλεί για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων

Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία ημέρα αφού η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι χθες ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, «ξαναχτύπησε» ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ, με φόντο τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές.

Με δηλώσεις του στη γερμανική Bild, ο καθηγητής υποστηρίζει πως αυτό που διεκδικεί η Ελλάδα με τη ρηματική διακοίνωση της, αποτελεί «μεγάλη πρόκληση», «καθαρό λαϊκισμό» και «βλακεία». Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις Ρίχτερ προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, ειδικότερα γιατί από πολλούς θεωρήθηκαν ως «αντίδραση» απέναντι στη στάση που κράτησε η Ελλάδα στον καθηγητή, όταν του αφαίρεσε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής, είχε προκαλέσει επίσης θύελλα αντιδράσεων στην Κρήτη, καθώς η πρόθεση του Πανεπιστημίου να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα προσέκρουσε στις θέσεις του ίδιου, έτσι όπως εκφράζονται στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις είχαν προκληθεί κατά κύριο λόγο, διότι ο καθηγητής στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, αρνείται πως τελέστηκαν εγκλήματα σε βάρος των κρητικών κατά τη ναζιστική Κατοχή.

Ο Βαρδάκης

ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Βαρδάκης
Του Σωκράτη Βαρδάκη*

Τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα και ειδικότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί το ελάχιστον ιστορικό, ηθικό και πολιτικό της καθήκον με αφορμή τις γερμανικές αποζημιώσεις, διατυπώνει με δηλώσεις ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Με αφορμή τη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, αναφέρει ότι η «ελληνική κυβέρνηση σε συνέχεια των αποφάσεων της Βουλής και την ψήφιση του Πορίσματος επισημοποιεί τις απαιτήσεις της χώρας μας από την Γερμανία με την επίδοση της σχετικής ρηματικής διακοίνωσης στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών».

«Για πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της για διεκδίκηση και δικαίωση του ελληνικού λαού, καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από την Γερμανία» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης και προσθέτει:

«Αξιώσεις απαράγραπτες που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, και αφορούν την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διεκδικούμε:

-τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

-Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων».