Μετά από τη συνολική επιθετική πολιτική που έχει αναπτύξει εναντίον της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τις επιθέσεις του, στοχοποιώντας πλέον κομματικά και πολιτικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας εμμέσως στους επικριτές του εντός Τουρκίας που τον θέλουν ακόμα και να γίνεται «κουμπάρος» με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάλεσε τους πολίτες στην Ελλάδα να καταψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος βέβαια απέφυγε να προχωρήσει σε προτροπές αναφορικά με το ποιον θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε.
Κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα πάντως μπορούν να αναγνώσουν τη στάση Ερντογάν, εκτιμώντας ότι αφενός ο Τούρκος πρόεδρος έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να δικαιολογήσει στο ελληνικό, αλλά και το τουρκικό ακροατήριο την κωλοτούμπα του στη Μαδρίτη. Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός ωστόσο, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία, θεωρείται από το επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν ότι αποτελούν τον πιο δύσκολο αντίπαλο ως προς τις ενστάσεις που παρουσιάζουν για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 16. Και μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετικός στην αγορά νέων αεροσκαφών από την Τουρκία, όμως όλοι γνωρίζουν πρώτον πως το Κογκρέσο δύσκολα θα συναινέσει, ενώ δεύτερον αναγνωρίζουν τις καλές σχέσεις που έχει η ελληνική πλευρά με τα μέλη του Αμερικανικού Κοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ουσία για την Ελλάδα είναι πως παρά τις απειλές του ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επέστρεψε στην Τουρκία με άδεια χέρια, οπότε θα πρέπει να βρει τους τρόπους εκείνους που θα αντιστρέψουν το κλίμα, οι οποίοι στη λογική του Τούρκου προέδρου περνούν μόνο διαμέσου της πόλωσης και των απειλών.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πάντως έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα στην αναβάθμιση της προκλητικότητας. «Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση. Θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως ο «πόλεμος νεύρων» από την πλευρά της Τουρκίας θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιλέγει να εμπλακεί στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, αφού και πριν από πέντε χρόνια ξανά, είχε καλέσεις τουρκικής καταγωγής Γερμανούς και Ολλανδούς να καταψηφίσουν τα κόμματα που είχαν εκείνη την περίοδο την εξουσία.
Συγκεκριμένα το 2017 το Βερολίνο και το Άμστερνταμ είχαν απαγορεύσει να κάνουν προεκλογική εκστρατεία κυβερνητικά στελέχη του Ταγίπ Ερντογάν, που ήθελαν να στηρίξουν την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.
Η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν ήταν έντονη και είχε χαρακτηρίσει τα δύο κόμματα «ρατσιστικά» και «εχθρούς της Τουρκίας».