ο Βασίλης Κικίλιας
ο κ. Κικίλιας

Το ερχόμενο Σάββατο 29 Μάϊου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κοροναϊού για την ηλικιακή ομάδα των 30 με 34 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39. Μάλιστα, ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 51.000 πολίτες. Χθες, η χώρα μας ξεπέρασε τους 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» πάει πολύ καλά.

«Η Ελλάδα στους εμβολιασμούς είναι στην 3η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε και στο ποσοστό πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει βρίσκεται στην 5η θέση με ποσοστό 17,2%», επισήμανε.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα πρωτόκολλα, καθώς η νόσος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες».  Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, κάτω από το 4%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα στη χώρα διαμορφώνονται στα 16.838 ενεργά κρούσματα, υποχωρώντας κάτω από τα 20.000.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση έως και μείωση των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σημαντική μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι οποίοι ανέρχονται στους 3.047, όταν μια εβδομάδα πριν ήταν 3.790. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των εισαγωγών περιορίστηκε στις 244 την ημέρα υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300.