Την απόφαση για απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών έλαβε η Ελλάδα
Την απόφαση για απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών έλαβε η Ελλάδα

Ούτε με τα κινηματογραφικά «παιχνίδια κατασκόπων» δεν θα μπορούσε να συγκριθεί η απέλαση των 12 συνολικά μελών διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας, που αποφάσισε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως φάνηκε από αδιάσειστα στοιχεία που βρέθηκαν στα χέρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, τα 12 συνολικά στελέχη της Ρωσίας είχαν αναλάβει ρόλους και καθήκοντα πολύ διαφορετικά των τυπικών καθηκόντων που ασκούν μέλη της διπλωματίας. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα και τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε δοθεί η εντολή για άμεση απέλαση για λόγους εθνικής ασφάλειας, την οποία έχουν επικαλεστεί ήδη πάρα πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνες της ελληνικής ΕΥΠ, που κατάφερε να φθάσει στον εντοπισμό και απομάκρυνσή τους, η δράση τους γεννούσε πολλά ερωτηματικά, ενώ ήταν συντονισμένη με αντίστοιχες δράσεις στελεχών που κινούνταν σαν διπλωμάτες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα στοιχεία της ΕΥΠ μάλιστα φαίνεται να προκύπτουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, όπως επίσης και δυνητικής ανάμιξης στελεχών της ρωσικής πλευράς σε προσπάθεια υπονόμευσης διακρατικών συμφωνιών.

Οι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς έρχεται να εναρμονιστεί με κύμα απελάσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες διπλωματών και προξένων από τη Ρωσία, οι οποίοι θεωρείται ότι δρουν υπονομεύοντας συγκεκριμένα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, είχε ζητηθεί από την Αθήνα και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στο ΝΑΤΟ να απελάσουν άμεσα τους διπλωμάτες από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να δίνονται πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τους λόγους που τα ανώτατα κλιμάκια ζητούσαν την απομάκρυνσή τους. Τόσο η  ελληνική πλευρά,  όμως, όσο και άλλες χώρες της Ευρώπης απέφευγαν αρχικά να προχωρήσουν σε απελάσεις για να μην λειτουργήσουν οι πράξεις ανασταλτικά στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, κι αφού οι Ρώσοι είχαν προχωρήσει στις θηριωδίες στην Boucha, η Ελλάδα άλλαξε στάση κι εναρμονίστηκε με τις αποφάσεις για μαζικές απελάσεις διπλωματών από Γερμανία και Γαλλία. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 12 διπλωμάτες που απελάθηκαν υπάρχουν και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν στο «μάτι» των αρχών ασφαλείας για δραστηριότητες που «δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική». Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν απελαθεί δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος σε άλλους δύο, με αφορμή πληροφορίες για ανάμειξή τους σε δραστηριότητες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στο γενικότερο κύμα απελάσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αποφάσισα να oρίσω ως persona non grata ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη στην Ε.Ε. για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση».

Συμμετοχή σε αντίθετες δράσεις με το διπλωματικό καθεστώς, είδε από την πλευρά του για τους Ρώσους που απελάθηκαν και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Εκτός από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε αντίστοιχες απελάσεις Ρώσων διπλωματών έχουν προχωρήσει, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία, η Ισπανία και το Βέλγιο. Η Ιταλία μάλιστα αποφάσισε την απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για λόγους «εθνικής ασφαλείας», σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα και η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, περίπου 260 Ρώσοι διπλωμάτες συνολικά είχαν απελαθεί μέχρι χθες από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Είναι χαρακτηριστικό πως, αμέσως μετά την αποκάλυψη της σφαγής στην Boucha επίσης και η Λιθουανία ανακοίνωσε την απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βίλνιους, απαντώντας στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας «κατά της κυρίαρχης Ουκρανίας και στις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε, επίσης, πως οι Ρώσοι «υπάλληλοι» στο ευρωπαϊκό έδαφος αποτελούν «απειλή».