“Απαράδεκτη απάθεια της κυβέρνησης για τη συντήρηση των πολιτιστικών αγαθών της χώρας”

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για τον σχεδιασμό της αποκατάστασης της τοιχογραφίας των Δελφινιών που κατέρρευσε πρόσφατα στην Κνωσό, απεύθυναν βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Απαράδεκτη απάθεια της κυβέρνησης για την συντήρηση των πολιτιστικών αγαθών της χώρας με αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους του αντιγράφου της τοιχογραφίας της Κνωσού»

Για μια ακόμα φορά έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της καθυστέρησης συντήρησης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας. Αυτή τη φορά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 η κατάρρευση μέρους του αντιγράφου της «Τοιχογραφίας των Δελφινιών», του Ελβετού καλλιτέχνη Εμίλ Ζιλιερόν που ενσωματώθηκαν στην αναστήλωση του ανακτόρου της Βασιλίσσης από τον Άρθρουρ Έβανς που παραλίγο να τραυματίσει επισκέπτες, μας γεμίζει αποτροπιασμό και αγανάκτηση.

Δυστυχώς οι προ 100 ετών αναστηλώσεις του Έβανς που ουσιαστικά ανέδειξαν τον μινωικό πολιτισμό και οι ασυντήρητοι αρχαιολογικοί χώροι στο Παλάτι της Κνωσού, έχουν σοβαρές και επικίνδυνες πλέον φθορές, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αναγγέλλει συνεχώς μελέτες και έργα μετά από αυτοψίες της Υπουργού .

Τον περασμένο Μάρτιο του 2024 η κα Υπουργός επισκέφτηκε την Κνωσό και διαπίστωσε ότι «ο περιβάλλων χώρος της Κνωσού είναι αυτός που χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην σημασία και στην ποιότητα του συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου».

Ενώ εξήγγειλε «μελέτες που πρέπει να γίνουν, είναι άμεσα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν στο επόμενο επτάμηνο-οκτάμηνο» Το 2024 ο αριθμός των επισκεπτών στην Κνωσό ξεπέρασε το 1 εκ. και είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα, μετά τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ μάλιστα τα Μινωικά Ανάκτορα είναι η υποψηφιότητα της χώρας μας, για την ένταξή τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το έτος 2025.

Όλα αυτά γίνονται παράλληλα με πολλές άλλες αβλεψίες, καθυστερήσεις, αστοχίες της πολιτιστικής πολιτικής αλλά και παραβάσεις του αρχαιολογικού νόμου με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο .

Πάνω από την Ακρόπολη ίπτανται αθλητικά παπούτσια γνωστών πολυεθνικών, πραγματοποιούνται κιτς παραστάσεις στον Ιερό βράχο για την ικανοποίηση των Ινδών κροίσων, μπροστά στο Καλλιμάρμαρο «χτίζονται» τέντες αναψυκτικών, ενώ παράλληλα το Αχίλλειο καταρρέει, η σπουδαία Κνωσός διαλύεται, έχουν μείνει χωρίς πωλητήρια τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, προβάλλονται στις διεθνείς real estate αγορές σημαντικοί πολιτιστικοί δημόσιοι πόροι, ( το Αχίλλειο και το Μπούρτζι) και ο κατάλογος αυτός δεν έχει τελειωμό.

Επειδή η πολιτιστική πολιτική για την διαφύλαξη του ελληνικού πολιτισμού φαίνεται ότι δεν υλοποιείται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον

Επειδή η σοβαρή καθυστέρηση της συντήρησης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στα πολιτιστικά αγαθά

Επειδή η διαχείριση των μνημείων της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιείται με στόχο το ιδιωτικό οικονομικό όφελος των εταιρειών που τα χρησιμοποιούν ως φόντο για να αυξήσουν την αναγνώρισή τους (το brand τους)

Ερωτάται η κα Υπουργός

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και πως θα γίνει η υλοποίηση της αποκατάστασης της τοιχογραφίας των Δελφινιών που κατέρρευσε στην Κνωσό

Από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον Μάρτιο του 2024 για την Κνωσό, ποια υλοποιούνται και με ποιό χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Οι ερωτούσες και ερωτώντες βουλευτές

Αλέξανδρος –Χρήστος Αυλωνίτης

Κυριακή Μάλαμα

Γιώτα Πούλου

Θεοδώρα Τζάκρη

Ραλλία Χριστίδου

Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης