Αντίθετη σε τυχόν συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων δηλώνει η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών. «Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών τεκμηριώνει επιστημονικά και παιδαγωγικά την διακριτότητα και ιδιαιτερότητα των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και κατά συνέπεια εμμένει στην έντονη αντίθεσή της για τυχόν συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Το Υπουργείο δεν έχει καλέσει τα ενδιαφερόμενα Τμήματα να καταθέσουν τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις τους, ενώ αντίθετα φαίνεται έτοιμο να προβεί σε μια αυθαίρετη αντιεπιστημονική πρωτοβουλία. Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών μπορεί να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη βάση ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων και πρακτικών από το διεθνή χώρο. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, μετά από 40 περίπου χρόνια λειτουργίας τους, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό σε όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων τους, επιστημονικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, καθώς και σε αυτό της κοινωνικής παρέμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της λειτουργικής ενίσχυσής τους, με διαρκώς επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής, με όρους που διασφαλίζουν ακαδημαϊκά κριτήρια ποιότητας και θεσμική εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
Οι θέσεις της Συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών υιοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων που μέχρι σήμερα τέθηκαν, και συγκεκριμένα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα θα τεθούν και στις Συγκλήτους των υπόλοιπων έξι Ιδρυμάτων που έχουν Παιδαγωγικά Τμήματα», τονίζει.
Στο πλευρό της Συνόδου η Σύγκλητος του Π.Κ.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στηρίζει τις θέσεις της Συνόδου. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως συντάσσεται με τις θέσεις τωνΠαιδαγωγικών Τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην Σύνοδο Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών και θεωρεί ότι υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι για την συνέχιση της τρέχουσας διακριτής λειτουργίας τους.