Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όπως είπε χθες η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως. Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων θα μπει σήμερα ή αύριο, Παρασκευή.
«Τα τελικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε η υπουργός. Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό», συμπλήρωσε.
Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως έχουν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επισήμανε τέλος πως «θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ».
Χαμηλές πτήσεις
Οι ειδικοί «βλέπουν» γενική πτώση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία.
Τη μεγαλύτερη πτώση θα έχουν τα τμήματα που επηρεάζονται από τα Μαθηματικά, αλλά και από τη Φυσική, τη Βιολογία, τα Λατινικά και τα Αρχαία. Παράλληλα, βέβαια, και οι υποψήφιοι των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας παρέδωσαν φέτος γραπτά χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά.
Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών ωστόσο να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση.
Σε αυτή την πορεία, εξαίρεση θα αποτελέσουν – πιθανότατα – συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Και τη φετινή χρονιά – δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ – θα επανεμφανιστούν οι περιπτώσεις τμημάτων με λιγότερους των 10 εισακτέους, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μας. Η διαδικασία, μάλιστα, αναμένεται φέτος να είναι ευκολότερη, αφού ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων μειωμένου ενδιαφέροντος, με σχετική ευελιξία.