Η δεύτερη βδομάδα μαθημάτων ολοκληρώθηκε χθες και η εικόνα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στα σχολεία, είναι προς το παρόν καλή.
Στην Κρήτη, συνολικά, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η σχολική χρονιά, ως και χθες, έχουν εντοπιστεί 267 κρούσματα μαθητών ενώ θετικά στον κοροναϊό έχουν βρεθεί 22 μέλη του προσωπικού των σχολικών μονάδων.
Χθες, οπότε και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κλήθηκαν να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα self ή rapid test, η εικόνα των κρουσμάτων είχε ως εξής:
Στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου εντοπίστηκαν έξι θετικοί μαθητές, Λασιθίου δύο και Ρεθύμνου δύο.
Όσο αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχαμε οχτώ μαθητές του Ηρακλείου, τρεις στο Λασίθι και τρεις στο Ρέθυμνο.
Σε επίπεδο προσωπικού, είχαμε ένα κρούσμα στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, ένα στην πρωτοβάθμια Ηρακλείου και ένα στην πρωτοβάθμια Ρεθύμνου.
Μέχρι στιγμής, σε κανένα τμήμα σχολείου της Κρήτης δεν έχει συμπληρωθεί το 50+1 μαθητών του για να μπει λουκέτο, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν πλέον.
Θετικά τα μηνύματα,λέει το Υπουργείο
Συγκρίνοντας τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλιακή ομάδα 4-18 ετών για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα σχολεία ήταν κλειστά, με την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας σε ενημερωτικό του σημείωμα διευκρινίζει ότι «ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν αρκετά χαμηλότερος».
Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2021 ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών ήταν 4.324 κατά μέσο όρο. Τον Αύγουστο 2021, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ήταν 4.738 κατά μέσο όρο.
Από την άλλη, μεταξύ 13/9 και 19/9 καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών. Δηλαδή, αναφέρει το υπουργείο «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω διακοπών, και σε μια περίοδο όπου, σε αντίθεση με την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν γίνονταν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, είχαμε περίπου χίλια περισσότερα κρούσματα παιδιών από ό,τι την εβδομάδα που μας πέρασε».
Καταλήγει ότι «είναι αξιοσημείωτο, ότι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων παιδιών σημειώθηκε την εβδομάδα του 15Αύγουστου, όπου καταγράφηκαν 5.371 κρούσματα συνολικά».
Τρίτο τμήμα που βάζει λουκέτο
Στο χωριό Μούλκι του δήμου Σικυωνίων, στην Κορινθία, έκλεισε το τρίτο τμήμα σχολείου πανελλαδικά, λόγω κρουσμάτων κοροναϊού σε μαθητές.
Πρόκειται για το τμήμα ΣΤ’2, που θα παραμείνει σε αναστολή από χθες έως τις 3 Οκτωβρίου. Τα μαθήματα, όπως προβλέπεται, θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα τμήματα σχολείου που μπήκαν σε αναστολή λόγω κοροναϊού ήταν στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών.
Με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα, αν χρειαστεί, και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου.
Η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπει ότι μία τάξη κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα οι 50%+1 μαθητές του τμήματος. Σε περίπτωση που ένα τμήμα κλείσει, το υπουργείο έχει ήδη προβλέψει και δημοσιεύσει απόφαση με την οποία προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Ίσως τροποποιηθεί το 50%+1
«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην κλείνουν τα σχολεία. Πέρυσι το κύριο εργαλείο που είχαμε, ήταν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό λειτούργησε τα δύο πρώτα χρόνια αλλά είναι κακό για τη λειτουργία», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως «έχουμε τα test και τα εμβόλια».
Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βατόπουλος, «το 50%+1 έχει να κάνει με το λειτουργικό, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Το ευκολότερο θα ήταν ότι με δύο κρούσματα κλείνουν τα σχολεία. Προσπαθούμε με τα τεστ να εντοπίζονται τα κρούσματα. Αν δούμε ότι αυτό δεν περπατάει, θα τροποποιηθεί η στρατηγική».