«Αξιολόγηση»: μία λέξη, μία πληγή για τα σχολεία, για ακόμα μία φορά!
Φέτος, ενώ το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να πιέσει με όποιο μέσο διαθέτει προκειμένου να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης στις σχολικές μονάδες, το θέμα έχει διχάσει συλλόγους διδασκόντων αλλά και συνδικαλιστές. Πιο «σκληρή» γραμμή ακολουθεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας που έχει ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας να καταθέτουν κοινά κείμενα, προκειμένου η όλη διαδικασία να «τιναχθεί στον αέρα» εκ των έσω, αφού η λύση της αποχής δεν αποδίδει, αφενός και αφετέρου ελλοχεύει πλέον και ο κίνδυνος κυρώσεων. Εξάλλου, είναι γνωστή η δικαστική διαμάχη μεταξύ ομοσπονδιών και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που σε ένα βαθμό οδήγησε κάποιους εκπαιδευτικούς στο να κάνουν ένα βήμα πίσω από την αρχική τους θέση.
Ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δίνει ως επίσημα στοιχεία πως περισσότερες από 13.00 σχολικές μονάδες σε σύνολο 13.700 συμμετείχαν στη διαδικασία κατάθεσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ των εκθέσεων για την εξατομικευμένη έκθεση αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, που αφορά στο προηγούμενο σχολικό έτος 2020-21 και οι «φασόν» εκθέσεις ήταν πάνω πάνω από 500, οι οποίες επεστράφησαν πίσω ως μη σύννομες, οι πληροφορίες της «Π» είναι διαφορετικές.
Σε επίπεδο Ηρακλείου, οι διδασκαλικοί σύλλογοι «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Ν. Καζαντζάκης» συντάσσονται πλήρως με τη ΔΟΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, γιατί επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, πάνω από το 60% με 65% των συλλόγων διδασκόντων έχουν στείλει τις λεγόμενες «φασόν» εκθέσεις. Σε πανελλαδικό επίπεδο, πληροφορίες θέλουν τα μισά σχολεία της χώρας να έχουν ακολουθήσει την ίδια γραμμή. Συνεπώς, τα νούμερα δε βγαίνουν, ωστόσο, ακριβή εικόνα θα έχουμε αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά της αποχής, που ήταν η πρώτη μορφή κινητοποίησης, ήταν σαφώς μεγαλύτερα, κάτι που δείχνει πως το Υπουργείο κατάφερε μία νίκη. Κάποιοι λένε πως κέρδισε μία μάχη, όχι και τον πόλεμο…
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία ανάρτησης από τους διευθυντές των σχολείων στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΕΠ του συλλογικού προγραμματισμού που αφορά στο τρέχον σχολικό έτος. Πρόκειται για μία νέα προθεσμία, αφού το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να δώσει νέα παράταση στην όλη διαδικασία.
Εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται, αν όλα είχαν κυλήσει όπως ήθελε το Υπουργείο, τι νόημα έχουν οι παρατάσεις;
Σημειώνεται πως σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν ακολουθείται αντίστοιχη πορεία. Υπάρχουν σύλλογοι διδασκόντων που προχωράνε κανονικά τη διαδικασία. Μάλιστα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πιστεύουν στη χρησιμότητα της αξιολόγησης και δεν μπορούν να κατανοήσουν από πού πηγάζει τόση αντίδραση.
Πάντως, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, που χθες το βράδυ καλούσε σε συνέλευση γονείς και μαθητές, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «μετατρέπουν το διευθυντή σε manager που μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά ακόμη και το σχολικό χώρο σε μη διδακτικό χρόνο για την εξοικονόμηση πόρων από εταιρίες και χορηγούς. Επιβάλλουν έναν ασφυκτικό παιδαγωγικό, διοικητικό και ιδεολογικό έλεγχο στους εκπαιδευτικούς, ακυρώνοντας το ρόλο του δασκάλου και του παιδαγωγού και διαμορφώνοντας το νέο μοντέλο του φοβισμένου, ανασφαλούς και ελαστικοποιημένου εργαζόμενου, χωρίς λόγο και δικαιώματα στο σχολείο».
Το σίγουρο είναι πως το όλο θέμα δε σταματά εδώ, ο «πόλεμος» μεταξύ σημαντικής μερίδας εκπαιδευτικών και του Υπουργείου Παιδείας θα έχει και συνέχεια.