Ολομέλεια της Βουλής

Στα ύψη παρέμεινε και χθες το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σημείο αιχμής αποτέλεσε το ζήτημα για το χρονικό εύρος του διαστήματος που θα διερευνηθεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, ενώ οι εντάσεις δεν έλειψαν ούτε και χθες.

Ειδικότερα σε τοποθέτηση του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «παραδοχή ενός εγκλήματος που απαιτεί κάθαρση».

Σε επίπεδο τοποθετήσεων την αυλαία άνοιξε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης θέτοντας ερωτήματα και κάνοντας λόγο για φαινόμενο θεσμικής εκτροπής. «Όσα ακολούθησαν δημιούργησαν πολλαπλά ερωτηματικά και ένα σκοτεινό ορίζονται για το τι συμβαίνει στον τόπο, έναν σκοτεινό ορίζοντα που πρέπει να φωτίσουμε, γιατί η αλήθεια είναι πάντοτε καθαρτήρια και μπορεί να βοηθήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να ισχυροποιήσει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην πολιτική ζωή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φαινόμενο θεσμικής εκτροπής».

Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης διερωτήθηκε και για την αποπομπή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολεόντος εφόσον, όπως ανέφερε, δεν επιτρέπεται η υπηρεσία να ενημερώνει τον πρωθυπουργό, ενώ έθεσε τους προβληματισμούς του και για την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Όταν υπάρχει θεσμική εκτροπή ουδείς από μας, πρωτίστως η πλειοψηφία, δεν έχει δικαίωμα να μη συμπράξει για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ώστε στο μέλλον να μην ξανά συμβεί.

Η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να συσταθεί. Ποια πρέπει να είναι η έρευνά της; Το πρώτο θέμα αφορά τη νόμιμη επισύνδεση, το δεύτερο είναι το predator» ανέφερε ο κ. Καστανίδης ζητώντας να εξεταστεί και ποια αλλά πρόσωπα μπορεί να παρακολουθούνταν μετά και την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Θλιβερή υπόθεση» χαρακτήρισε την υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα.

Τέλος άφησε αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι εκλήθη από τον κ. Γεραπετρίτη για να συναντηθεί και να ενημερωθεί από την διοικητή της ΕΥΠ και δεν το έπραξε.

Με ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτηση του στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους. Είπε τερατώδη ψεύδη. Έχετε αμφιβολία ότι παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν κι άλλοι πολιτικοί;» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρω-

σε: «Για να είναι νόμιμη μία παρακολούθηση και όχι απλώς νομότυπη, δεν αρκεί να υπάρχει ο τύπος της υπογραφής του αρμόδιου εισαγγελέα αλλά πρέπει να υπάρχει και νόμιμος ουσιαστικός λόγος. Άρα στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, ήταν κατάσκοπος δηλαδή ο κύριος Ανδρουλάκης και ήταν νόμιμη παρακολούθηση, άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος, είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη και ήταν εξαρχής παράνομη.

Τον τεράστιο αριθμό αιτημάτων παρακολούθησης στην Ελλάδα επεσήμανε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια του Μερα25 Σοφία Σακοράφα.

«Ο κύριος πρωθυπουργός μίλησε για 55.000 εντολές παρακολουθήσεων επί ΣυΡιζΑ, αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα για τις δικές του ημέρες. Από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ μάθαμε ότι υπήρξαν περίπου 3000 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου για εγκληματικές δραστηριότητες και 15.475 για λόγους εθνικής ασφάλειας μέσα σε ένα μόνο χρόνο. Ο αριθμός είναι τρομακτικός και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσιμα» σημείωσε.

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, αποδίδοντας το σύνολο της ευθύνης στον πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

«Η αναζήτηση της αλήθειας για την δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί μέγιστο καθήκον και υποχρέωση του ελληνικού κοινοβουλίου. Η ανάγκη για κάθαρση έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την κυνική εμφάνιση του πρωθυπουργού στη συζήτηση τρεις μέρες πριν.

Εμφάνιση η οποία κατέδειξε το τι έγινε με τις υποκλοπές και ποιος πραγματικά ευθύνεται, αλλά έδειξε και ξεκάθαρα το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για το πολίτευμα μας, για την ίδια τη δημοκρατία όταν ηγεσία της χώρας, ο πρωθυπουργός και η στενή επιτελική του ομάδα εκτρέπονται από αυτά που το Σύνταγμα οι νόμοι αλλά και η πολιτική ηθική ορίζουν».

«Ματζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας παράλογα όσα ακούστηκαν την Παρασκευή στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε και σειρά στοιχείων που αφορούν στις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ.

«Η συζήτηση της Παρασκευής δε βοήθησε, ιδιαίτερα με ευθύνη του πρωθυπουργού, να φωτιστεί η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Το αντίθετο, τα ερωτήματα παραμένουν και μεγαλώνουν. Τι έχουμε σήμερα; Μια από τα ίδια. Η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο τροπάριο του πρωθυπουργού να μιλάει για κάποιο λάθος και για υπηρεσιακή αστοχία.

Όλα αυτά για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μία κρατική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία υπάγεται και δίνει προσωπικά λόγο στον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη. Συνεχίζεται το ίδιο τροπάρι για να βγει λάδι όχι μόνο η ΕΥΠ αλλά ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο τώρα δήθεν μπορεί και να διορθωθεί. Πού τα πουλάτε αυτά κύριοι της κυβέρνησης;».

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την έρευνα για τις παρακολουθήσεις στο ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαννης Ραγκούσης.

«Έχουμε διευκρινίσει ότι εμείς ψηφίζουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, εντός της οποίας ρητώς περιλαμβάνεται και η υπόθεση των υποκλοπών που έχουν καταγγελθεί ότι έχουν πραγματο-

ποιηθεί στην έδρα του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος» ανέφερε και συμπλήρωσε πως το ζήτημα είναι να επιτρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της.

«Ένα μήνα και πριν από την υποβολή μήνυσης του κυρίου Ανδρουλάκη, ο κύριος Γεραπετρίτης μας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση ότι η Ελλάδα “κι αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για την νόμιμη επί σύνδεση που υπάρχει στην Ευρωπαΐκή Ένωση”. Αυτή ήταν η απάντησή του» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζοντας ότι είναι έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης για κενά στο θεσμικό πλαίσιο.