Ανεπηρέαστη η Κρήτη από την αλλαγή του καιρού και την «ψυχρή λίμνη»
Χανιά @Intime

Από σήμερα σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα ξεκινήσει ο καιρός να αλλάζει προχωρώντας προς το Σαββατοκύριακο, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες που αναμένεται να σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια ωστόσο οι ασταθείς αέριες μάζες θα αρχίσουν να πλήττουν όλο και περισσότερες περιοχές, λόγω του φαινομένου της «ψυχρής λίμνης».

Όπως αναφέρει στην πρόγνωσή του, από το Σάββατο και έπειτα, θα αρχίσουν να προσεγγίζουν τη χώρα κάποιες «ψυχρές λίμνες».  Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αλλά και το βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο και θα εκδηλωθούν κυρίως από το μεσημέρι και έπειτα. Την Κυριακή στη συνέχεια, το τοπίο παραμένει ίδιο.

Άστατος ωστόσο αναμένεται να είναι ο καιρός και την επόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να πλησιάζει στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, δηλαδή στους 22 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς: Ανατροπή και από τους 36°C έρχεται το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»

Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί, ωστόσο πάνω που άρχισε να ανεβαίνει ο υδράργυρος, το Σαββατοκύριακο το καιρικό τοπίο αλλάζει και έρχεται το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ, ο γνωστός μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς μιλά για το φαινόμενο αλλά και για τον άστατο καιρό που αυτό θα προκαλέσει. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες κυριάρχησαν υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να αγγίζει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Κολυδά, οι θερμοκρασίες αυτές το Σαββατοκύριακο θα αποτελέσουν παρελθόν. «Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο “καιρός της Ψυχρής Λίμνης ” που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα-…μούσκεμα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του, επομένως γίνεται αντιληπτό πως το τοπίο αναμένεται βροχερό.

Όπως αναφέρει και ο διευθυντής της ΕΜΥ στην ανάρτησή του, το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» είναι: «οι ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες του ανωτέρου χαμηλού, που έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες αέριες μάζες στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και με τη δυναμική που υπάρχει, προκαλούν την ανάπτυξη των νεφών καθ’ ύψος και εκδηλώνονται καταιγίδες».

Ο καιρός στην Κρήτη

Καλοκαιρία θα επικρατήσει την Παρασκευή σε όλη την Κρήτη με λίγες και πρόσκαιρες νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Μάλιστα φαίνεται ότι η εισβολή της ”Ψυχρής Λίμνης” δεν θα επηρεάσει σε πρώτη φάση στην Κρήτη, καθώς και το επόμενο τριήμερο θα διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ίσως υπάρξουν κατά τόπους βροχές, κυρίως μετά την Κυριακή