Για τα «κόκκινα» δάνεια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού και στην ακύρωση της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε απρεπή τη στάση του Σούνακ.
Ειδικότερα αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» και το ιδιωτικό χρέος, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, εξηγώντας ότι οι τράπεζες «αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων, ενώ η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν και στην πραγματικότητα, να μην αιτιολογούν την απουσία ρεαλιστικής πρότασης, δίχως να αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια».
Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «σήμερα, το σύνολο των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ «αθροιστικά, χρωστούν πάνω από 7 εκατομμύρια μητρώα ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «επαίρεται ότι η οικονομία «πάει καλά». Οι οικονομικές επιδόσεις της αποτελούν το ακλόνητο -δήθεν- «asset» του κ. Μητσοτάκη. Οι στατιστικοί δείκτες, οι «οικονομικές επιδόσεις», η «ανάπτυξη» και η μείωση της στατιστικής ανεργίας όμως δεν έχουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Διότι στηρίζονται σε μια οικονομική πολιτική που για τους εργαζόμενους δεν είναι ούτε υπεύθυνη, ούτε αποτελεσματική, όπως διατείνεται η κυβέρνηση».
«Πάνω από μια δεκαετία η ελληνική κοινωνία και ελληνική οικονομία ταλανίζεται από τον βραχνά του ιδιωτικού χρέους, που απειλεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και ναρκοθετεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης για να προσθέσει:
«Σήμερα, το σύνολο των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων(servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος,δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.Μας πιάνει ίλιγγος ακούγοντας το μέγεθος αυτού του ποσού.Αθροιστικά, χρωστούν πάνω από 7 εκατομμύρια μητρώα ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα.
Μόνο οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζουν αύξηση κατά 618 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Την ίδια ώρα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «απαγορεύει» πρακτικά ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος να παρουσιάζει ζημίες.
Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει περίπτωση ανάσχεσης της αυξητικής πορείας των χρεών, μετά και την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36,72 και 120 δόσεις.Και θέλω να σταθώ στην κοροϊδία των 120 δόσεων, που μάλιστα είχε ανακοινωθεί με έναν ιδιαίτερα “θερμό” επικοινωνιακό τρόπο, αλλά όπως γνωρίζετε, εσείς οι άνθρωποι του επιχειρείν, ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.Στο πλαίσιο αυτό, οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και πλειστηριασμοί ακινήτων,αποτελούν επώδυνη καθημερινότητα, που δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «αμείλικτα» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τονίζοντας πως οι πλειστηριασμοί υπερδιπλασιάστηκαν το 2022.
«Τα κρατικά “φέσια” μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 3 δισεκ. ευρώ,παρουσιάζοντας αύξηση κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 που ήταν 2,86 δισεκ. ευρώ. Δηλαδή φαύλος κύκλος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας:
«Η κυβέρνηση όμως επαίρεται ότι η οικονομία «πάει καλά». Οι οικονομικές επιδόσεις της αποτελούν το ακλόνητο -δήθεν- «asset» του κ. Μητσοτάκη.Οι στατιστικοί δείκτες, οι «οικονομικές επιδόσεις», η «ανάπτυξη» και η μείωση της στατιστικής ανεργίας όμως δεν έχουν απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών.Διότι στηρίζονται σε μια οικονομική πολιτική που για τους εργαζόμενους δεν είναι ούτε υπεύθυνη, ούτε αποτελεσματική, όπως διατείνεται η κυβέρνηση».
Εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου «Εθνικές Επέτειοι, μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας»
Εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου “Εθνικές Επέτειοι Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας”, σε επιμέλεια των Χάρη Αθανασιάδη και Πολυμέρη Βόγλη, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
- Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
- Νίκος Βαφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
- Χαρά Ανδρεάδου, σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ιστορικός
- Ιωάννης-Παναγιώτης Αμπελάς, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, φιλόλογος
Συντονίζει ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Την εκδήλωση οργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και οι Εκδόσεις «Αλεξάνδρεια».